Humeur

Vandaag lees ik in de Volkskrant over de vraagtekens die worden gezet bij de bouw van het Groninger Forum. Terecht stellen de journalisten dat in juni 2005 de stadjers al vóór de vernieuwing van de oostwand van de Grote Markt stemden, met als onderdeel daarvan de bouw van het Groninger Forum. Wij stadjers hadden vervolgens alle gelegenheid om mee te denken en mee te kiezen voor het uiteindelijke ontwerp van het Forum.

De nieuwe huiskamer van Groningen.

Waarschijnlijk heeft Tineke Vooijs van de Bond Heemschut Groningen destijds gepleit voor een ander ontwerp. Tineke vertelt aan de Volkskrant in de rubriek ‘Hollands Humeur’ dat ‘er niet genoeg ruimte is om het Forum van alle kanten te bekijken’ en ‘als mensen op het dakterras van het Forum willen zitten, waarom dan zo’n groot en duur gebouw?’. Hoewel ik aanneem dat hier grondig over is nagedacht door de architecten, zou Jacques Wallage zeggen ‘dat het juist in recessietijd belangrijk is om te investeren. De redenering dat je dat nu niet zou moeten doen is de dood in de pot voor de bouw, maar ook voor de binnenstad van Groningen. Afzien van het Groninger Forum is het domste dat je kunt doen!’.

De Bond Heemschut Groningen zich in voor het behoud van het Groninger erf­goed. Maar ook pleit de Bond voor het stimuleren van de bouw van eigentijdse gebouwen in plaats van bouwen in de stijl van vroeger: vorig jaar nog in een reactie op het ‘Provinciale Omgevingsplan 2009 – 2013’ . Het Forum sluit in architectonisch opzicht aan bij de wens van de Bond, zou je zeggen, maar dan wel het liefst zo goedkoop mogelijk?

We moeten niet vergeten dat het hoofddoel een aantrekkelijke dynamische Grote Markt is: een echt, goed functionerend stadshart. Met het Groninger Forum, die het verhaal vertelt van de geschiedenis en de actualiteit van de stad en de provincie. En met een dagelijks aanbod van cursussen, lezingen, workshops, films, rondleidingen en debatten binnen verschillende domeinen, ben ik ervan overtuigd dat het Forum met name ook aan jongeren een platform kan bieden, om je te ontwikkelen, te laten inspireren, nieuwe ervaringen op te doen en er met anderen samen te komen. Het Forum wordt een voorbeeld van hoe om te gaan met duurzaam bouwen en zal open zijn van acht uur ’s ochtends tot middernacht (met verruimde openingstijden voor bijvoorbeeld de Openbare Bibliotheek).. geen nieuwe feiten, maar in 2007 al reeds beschreven in het ‘Programma van Eisen’.

Laten we vooral benoemen waarom we met een meerderheid in 2005 kozen voor het plan Grote Markt Oostzijde. En waarom we vinden dat het Groninger Forum een aanwinst is voor de binnenstad!

Ik heb er zin in.. jij?


Een reactie op “Humeur

  1. Klopt helemaal. Dat het gebouw veel geld kost is war, maar er komen laagdrempelige voorzieningen voor terug zoals de bibliotheek en de imagesbioscoop, en dat in een spannend en origineel gebouw. Er komt een nieuw plein bij, met daarbij de ook door sommige tegenstanders genoemde commerciële partijen. Want wie moeten anders de terrasjes aan de Nieuwe Markt uitbaten? En dat geheel van voorzieningen en terrasjes aan een modern plein en in een uitdagend gebouw zal ervoor zorgen dat voldoende mensen de moeite nemen om te lopen langs de nieuw te bouwen winkels en voorzieningen aan de Oostzijde van de Grote Markt.

    Nou, daar heb ik wel zin in.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s