Koffer

De ‘Werkconferentie Integratie’, welke vandaag in de Puddingfabriek plaatsvond, had tot doel het uitwisselen van beelden over integratie in Groningen, delen wat er goed gaat en wat er beter kan (gelet op de toekomst) en  het delen van nieuwe inzichten over integratie. Het was voor mij een samenkomst van oude bekenden en kennismaken met nieuwe gezichten.

Unaniem waren de aanwezigen het erover eens dat het klimaat in Nederland tegenwoordig kil en angstig is, anders dan ‘de sfeer waarin ik in de jaren negentig welkom werd geheten’. Een genodigde beschrijft zijn integratie door te wijzen op zijn ouders, die hier als gastarbeiders kwamen en Nederland zagen als tijdelijke verblijfplaats:’ik heb pas in 2000 mijn koffer uitgepakt. Dit was nadat ik hier al jaren woonde, maar altijd had en kreeg ik het gevoel dat het tijdelijk zou zijn: onwelkom’. Het zijn geluiden die we niet voor het eerst horen, al vindt men het in Groningen over het algemeen meevallen met dat kille klimaat. Maar dat betekent niet dat er wél behoefte is aan ontmoetingsplekken, waar mensen werken die kennis hebben van culturen. Dit kan zorgen voor een gevoel van thuiskomen: essentieel voor integratie, volgens stadjer Massoud Djabani, die zijn ervaringen opschreef in ‘Goddank! Ik ben geïntegreerd’.

Veel genodigden gebruiken verschillende termen en voorbeelden om de ruimte duidelijk te maken die nodig is om je eigen weg te kunnen kiezen en om jezelf te laten zien, ‘ongeacht herkomst. Maar ook ongeacht religie, sekse of seksuele voorkeur’.  Het beschrijft waar het GroenLinks om te doen is: de emancipatie van het individu, die deze ruimte nodig heeft om haar of zijn eigen weg te kiezen.

Na afloop vertelde een mevrouw, geboren in Joegoslavië, me over haar integratie. ‘Ik hoorde eind jaren negentig volgens een project van de gemeente bij de top tien van hoogopgeleide nieuwkomers. Wat ik zo jammer vind, is dat het project is opgehouden te bestaan, terwijl alle tien mensen nog steeds een heel goede baan hebben’. Ze beschrijft dat er in Nederland een potjescultuur heerst, waarbij vanuit een potje met geld wordt gedacht en besloten. En dat is nou precies het gevoel wat mij gedurende de werkconferentie ook bekroop, en dat had niets met de aanwezigen te maken. Integratie moet namelijk gaan over de emancipatie van een individu, maar er lijkt weinig samenhang te zijn tussen de integratie-, emancipatie- en homo-emancipatienota van de wethouder.  Jacques Wallage noemde afgelopen maandag bij zijn oratie als bijzonder hoogleraar Integratie en Openbaar Bestuur bij de RuG, dat hij net als GroenLinks ‘voor integratie perspectief ziet als meer ruimte wordt geboden voor identiteit. En integratiebeleid meer wordt ingebed in een keuze voor emancipatie en diversiteit’.

De meeste aanbevelingen die de Werkconferentie aan wethouder Verschuren meegeeft, houden verband met veelal sociaal praktische maatregelen over werk,  onderwijs en het tegengaan van discriminatie. En de gemeente is gevraagd eigen initiatieven van betrokkenen te faciliteren en een Handvest voor Integratie te realiseren, welke de wethouder zelf als meest belangrijke aanstipte. Ik vraag me alleen af of er genoeg bevlogenheid en visie is op en over integratie, iets waar we warm van worden. Iets.. waar een nieuw college volop moet inzetten!


2 reacties op ‘Koffer

  1. Wat leuk dat het boekje van Massoud Djabani er is. Hij zou mij er nog over bellen, heb een tijdje geleden met hem gesproken. Zal nu zelf maar eens bellen, hij heeft een interessante visie op integratie en integreren.

  2. Met veel belangstelling heb ik geprobeerd uit jou ogen terug te kijken naar de bijeenkomst.
    Deze bijeenkomst was de zoveelste keer dat we weer ideeën op flip over hebben geschreven en gepresenteerd. Het was moeilijk om het enthousiasme vast te houden.
    Je hebt gelijk, ik miste er ook bevlogenheid en visie op en over integratie, iets waar we warm van worden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s