Cement

‘Uit de sloot, op de wal, staan de beste’ is de vertrouwde slogan die dag en nacht in neonlicht één van de gangen van Stichting Toevluchtsoord, vrouwenopvang in ’t hart van de stad, verlicht. Voor het maken van een filmpje voor het Groninger Forum, welke jongeren wil betrekken bij de lokale politiek en in het bijzonder de gemeentelijke verkiezingen, was ik vanmiddag even terug.

‘Alle problemen waarover je in de krant leest, kom je hier tegen’, aldus een medewerker in het boek ‘160 jaar Toevluchtsoord’. De kern van de problematiek beslaat bij Toevluchtsoord huiselijk geweld, welke in alle lagen van de bevolking voorkomt, en raakt aan de armoedeproblematiek, opvoedingsproblematiek en sociale ongelijkheid. Terecht en begrijpelijk maken de zeven Groningse zorg- en welzijns organisaties, waaronder Toevluchtsoord, vandaag in een open brief aan alle kandidaat-gemeenteraadsleden kenbaar dat zij zich zorgen maken over de toekomst. Want: blijft er voldoende aandacht voor de ondersteuning van kwetsbare mensen, die met deze problemen te maken hebben? ‘Mensen zijn immers het cement en het kapitaal van de samenleving’ aldus de organisaties.

Ons antwoord is ‘Ja!’. GroenLinks wil juist nu het moeilijker wordt, kwetsbare groepen blijven beschermen. De afgelopen jaren is mede door initiatieven van GroenLinks fors geïnvesteerd in de sociale infrastructuur, en dat blijven we doen. Ik neem de boodschap – ‘Vergeet in de vaart het volk niet’ – ter harte en zal mijn vizier blijven richten op de sociale stad.

De politieke discussie moet óók gevoerd worden over het welzijn van alle burgers en dus over goed onderwijs, onderdak voor iedereen, schuldhulpverlening, armoedeproblematiek  en goede voorzieningen voor kinderen en jongeren. GroenLinks wil de komende jaren blijven werken aan de realisatie van een duurzame en sociale stad. En het sociale debat blijft daarin hoog op onze agenda staan.

Terug naar vanmiddag, waar ik voor het oog van de camera heb gepleit voor kinderen en jongeren die het thuis of op school moeilijk hebben. Bijvoorbeeld omdat ze gepest worden, geslagen of misbruikt worden, geen mogelijkheden hebben om te gaan sporten of zich bij een vereniging aan te sluiten of omdat hun ouders ruzie maken. Voor hen is het bijvoorbeeld van groot belang dat er op alle scholen een schoolmaatschappelijk werker is, waar zij hun verhaal kunnen doen en worden geholpen. Ik zou me graag willen inzetten voor deze kinderen en jongeren, om ook dat debat en die discussie te voeren, want: uit de sloot, op de wal, staan de beste!


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s