Uitdaging

De kop is eraf: ik heb mijn eerste debat gevoerd namens GroenLinks! Het debat was getiteld ‘De Uitdaging’, waarmee werd bedoeld de uitdaging voor Groningen om bij aanstaande bezuinigingen de WMO te ontzien. Maar, wat is de WMO nou eigenlijk?

De WMO staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en is in 2007 ingevoerd. In feite beslaat de WMO de WVG, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen) en het oude welzijnsbeleid, aangevuld met de huishoudelijke verzorging, welke voor 2007 uit de AWBZ werd gefinancierd. De WMO is de basis van het gemeentelijk welzijnsbeleid. Gemeenten zijn dan ook verplicht gesteld om een WMO loket openen en via dit loket krijgt de burger toegang tot alle WMO voorzieningen.

Kern van de wet is dat gemeenten burgers in staat moeten stellen om mee te doen aan de samenleving. Veel mensen die afhankelijk zijn van de WMO kunnen dit niet zonder mantelzorgers en vrijwilligers. GroenLinks wil mantelzorgers, mensen die zorgen voor een zieke ouder, kind of vriend(in), dan ook blijvend goed ondersteunen. Deze mensen zijn nu vaak overbelast en het is dan ook belangrijk dat mantelzorgens eens een dag of weekend vrijaf kunnen nemen.

Mensen die afhankelijk zijn van de WMO spraken gisteravond hun zorgen uit over eventuele bezuinigingen op de WMO. Want: wordt mijn zorg nog wel vergoed? Maar ook: waarom is er weinig aandacht voor hulp voor psychisch zieke mensen? 

Vooraf aan het debat werd iedereen opgeroepen de verboden woorden ‘Tram’ en ‘Forum’ niet in de mond te nemen. Dit viel D66 en de VVD zwaar. Voor GroenLinks telt dat we eventuele bezuinigingen maximaal willen compenseren en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden kunnen dragen. Ook horen we graag waar het in de stad beter kan!

Dan mijn eigen uitdaging: tijdens mijn eerste debat GroenLinks zo goed mogelijk vertegenwoordigen.  Net als pianospelen en een weblog bijhouden blijkt debatteren iets te zijn dat je moet leren! Wat ik gisteravond geleerd heb? Goed onderbouwde standpunten zijn niet genoeg: je moet ook het woord naar je toe trekken om die standpunten naar voren te brengen. Gelukkig lukte dit me na de pauze al een stuk beter dan ervoor. Reden genoeg in elk geval om met vertrouwen het volgende debat tegemoet te zien. Hopelijk zullen er na 3 maart nog vele volgen. Nu dat pianospelen nog…


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s