LGBT

‘My name is Harvey Milk and I’m here to recruit you! I want to recruit you in the fight to watch over your democracy! My brothers and sisters you must come out! Come out to your parents, come out to your friends — if indeed they are your friends! Come out to your neighbors! Come out to your fellow workers! Once and for all, let’s break down the myths and destroy the lies and distortions!’, aldus de bevlogen voorvechter voor homo-emancipatie en –gelijkheid eind jaren zeventig. Milk werd in 1977 gekozen als lid van de ‘San Francisco Board of Supervisors’, de gemeenteraad van San Francisco, en een jaar laten doodgeschoten in het stadhuis. Een bedrukt en beklemmend gevoel hield ik over aan de film: in onze geschiedenis staan we (nog maar) aan het begin van de beweging.

Life's too damn short © Starbucks 2007

Vandaag is er in Groningen een onderdeel toegevoegd aan die beweging met de start van de Stichting LGBT, waarmee de gemeente Groningen een ton investeert in het bevorderen van de sociale acceptatie van Lesbians, Gays, Bisexuals en Transgenders (LGBT). Groningen is één van de 14 koplopergemeenten, die van minister Plasterk 75.000 euro ontvingen om aan homo-emancipatiebeleid te werken. De gemeente vult het bedrag aan met 25.000 euro om de organisatiekosten en eenmalige investeringen van de stichting financieel te ondersteunen. Het geld wordt onder andere gebruikt voor lesmateriaal en brochures, open dagen, tentoonstellingen en evenementen in de stad. De ideeën zijn ‘in lijn met het gemeentelijk beleid waarbij vooral het zichtbaar maken en de sociale acceptatie van homoseksualiteit centraal staat’,  zei verantwoordelijk wethouder Peter Verschuren vandaag.

Complimenten aan de gemeente voor de steun aan zowel de Stichting, alsook de investeringen in Roze Zaterdag 2011Ganymedes LGBT Studentenvereniging en voor de werkgroep Transgenders: initiatieven waar GroenLinks uiteraard groot voorstander van is geweest, zoniet initiatiefnemer. Alle onderdelen moeten bijdragen aan het creëeren van een norm van sociale acceptatie van homoseksuelen. Geen uitzondering. Een bestuurder van het COC vroeg de gemeente vandaag, in haar beleid met externen, bepaalde criteria op te nemen, die bedrijven en instellingen moeten gaan motiveren actie te ondernemen op onderwerpen als discriminatie en transgenders.

Ik leid een goed leven en als ik mijn ervaring vergelijk met die van anderen, elders in de wereld, stelt mijn ervaring bar weinig voor. Maar kan ik wel trots zijn dat we vandaag in Groningen hebben bijdragen aan ‘the movement’: zowel voor Groningen alsook voor de rest van de wereld. ‘I ask for the movement to continue. Because it’s not about personal gain, not about ego, not about power… it’s about the “us’s” out there. Not only gays, but the Blacks, the Asians, the disabled, the seniors, the us’s. Without hope, the us’s give up – I know you cannot live on hope alone, but without it, life is not worth living. So you, and you, and you… You gotta give em’ hope… you gotta give em’ hope’, was getekend: Harvey Milk.


4 reacties op ‘LGBT

 1. Hai Kris,

  Inspirerend! Ik ben blij dat er dit soort initiatieven zijn die het op locale schaal leefbaarder en liefdevoller kunnen maken. Hopelijk zorgt het voor postitieve uistraling naar andere plekken… Heel veel succes en ook met je andere gemeenteraadsdingen!

  Hin

 2. Een vriendelijk verzoek: kan de Stichting LGBT op haar website vermelden waar deze vier letters voor staan? Ik heb dat daar niet kunnen vinden, wel toen ik verder ging googlen. Ik vind het heel vreemd dat het op hun eigen site niet staat. ‘k Ontving een persbericht over de Roze Dienst, maar voordat je iets gaat plaatsen wil je toch weten waar een naam voor staat. Ook vond ik op hun site geen contact-mogelijkheid om een mail te sturen. Klopt dat?

  met vr. groet,
  Korrie van Leeuwen
  secretariaat GSp – Studentenplatform voor Levensbeschouwing

  1. Beste K. van Leeuwen,

   LGBT is een Engels afkorting die staat voor ‘Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender’. Het is dé afkorting geworden van de internationale beweging van homo- en biseksuelen en de transgenderbeweging van transgenderisten, transseksuelen en travestieten.

   Halverweg de jaren negentig van de vorige eeuw verenigde de brede homobeweging zich eerst met de beweging van biseksuelen, en pas rond 2000 ook met de transgenderbeweging. Deze samenwerking heeft tot successen geleid.Zo is in de EU consensus ontstaan over de aanvaardbaarheid van de stelling dat LGBT-rechten gewone mensenrechten zijn en gegarandeerd moeten worden.

   Het punt is dat de Stichting LGBT (Groningen) een vrij nieuwe stichting is, waar op dit moment bestuursleden voor worden gezocht. Een daarvan ben ik; vandaar dat u ook op mijn website bent terecht gekomen.

   groeten
   Kris

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s