Tram

Wist je dat er dagelijks meer dan 160.000 mensen de stad Groningen bezoeken, om te studeren, te werken, te winkelen of te ontspannen? Over tien jaar zijn dat er 215.000. Driekwart van de bezoekers aan onze stad komt op dit moment met de auto en ongeveer 15% met het openbaar vervoer, waarvan dagelijks 18.000 mensen gebruik maken van buslijnen 11 en 15 richting Zernike. In 2020 zullen dat er ongeveer 25.000 zijn. Voor een groene toekomst waar zowel bereikbaarheid als duurzaamheid gelden, is de RegioTram noodzakelijk. Wist je dat ook al?

De Tram is een duurzaam vervoermiddel, omdat onder meer het aantal bussen zal afnemen en de elektrische tram die er voor in de plaats komt, zowel de uitstoot van fijnstof en CO2 vermindert alsook de geluidsbelasting op die plek. Fijnstof is een verzameling van alle stofvormige luchtverontreiniging van dusdanige afmetingen dat ze inadembaar zijn en schadelijk zijn voor gezondheid.

Uit een onderzoek van de Milieufederatie, getiteld “Stof tot nadenken” (2002), blijkt dat dieselmotoren de grootste fijnstof uitstoot per reizigerskilometer hebben. De tram, metro en LPG-bus stoten het minste fijnstof per reizigerskilometer uit. Kijken we naar de lokale situatie, aldus de Milieufederatie, dan toont een praktijkmeting uit 2002 in Groningen aan, dat bussen in veel verkeerssituaties de belangrijkste veroorzakers zijn van cruciale luchtverontreiniging. Inmiddels zijn onze bussen wel schoner geworden: bij de laatste aanbesteding zijn de hoogste eisen gesteld. Wel moeten bussen uiteraard vaker optrekken en afremmen dan de overige weggebruikers. ‘Mede hierdoor kan het aandeel van bussen in de fijnstofbelasting in drukke straten wel oplopen tot 60 á 80%’, aldus de Milieufederatie.

In andere steden die de tram hebben (her)ingevoerd blijkt dat het openbaar vervoergebruik met sprongen vooruitgaat dankzij de betrouwbaarheid en hoogwaardige uitstraling van moderne trams. Bussen verdwijnen van de Grote Markt, waardoor de binnenstad leefbaarder wordt en door slimme inpassing biedt het kansen voor de nieuwe Grote Markt. De tram is  dan ook een groene én sociale investering in de toekomst!

Uit een heel ander onderzoek blijkt dat de opkomst bij raadsverkiezingen alleen omhoog gaat als er echt wat op het spel staat. En of er wat op spel staat! Wanneer je er verzekerd van wilt zijn dat groene en sociale argumenten, beslissingen en keuzen de komende vier jaar de boventoon blijven voeren, stem je óók op 3 maart GroenLinks!


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s