Roomies

Ik herinner me nog goed mijn eerste studentenkamer in de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat, tegenover het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw (gesloten in 2003). Met z’n achten deelden we in dat huis een wc, een klein, plakkerig keukentje en een kast, ‘omgebouwd’ tot een douche. Na twee jaar verhuisde ik naar een prachtige kamer tegenover de Watertoren aan de Herman Colleniusstraat, met een aantal muizen tussen de muren, de markante tante Tinie als onderbuurvrouw en naast ons het gezin van Karlijn: de dochter van Jan Kruis. Terugdenkend, een ware trip down memory lane.

Naarmate de jaren vorderden, moest ik meer en meer betalen voor de huur. Bij beide kamers heb ik meegemaakt dat de huurprijs voor de bewoner na mij vervolgens fors omhoog werd gegooid, naarmate de vraag naar studentenkamers ook toenam. GroenLinks Tweede-Kamerlid Ineke van Gent heeft vorig jaar een voorstel gedaan om huurtoeslag ook toegankelijk te maken voor studenten die in onzelfstandige woonruimte wonen: ‘de prijs van studentenkamers zal door het tekort ontzettend stijgen, waardoor huisjesmelkers weer vrij baan krijgen. Door huurtoeslag voor onzelfstandige woningen in te voeren zullen corporaties en stichtingen sneller beried zijn om in die vorm van studentenhuisvesting te investeren’.

De kamernood onder studenten is ook in Groningen enorm en blijft groeien. Daar waar GroenLinks zich al jaren inzet voor meer en betaalbare studentenkamers, zullen we dat blijven doen. Juist door het tekort aan studentenwoningen zijn de wachttijden lang en de huurprijzen vaak belachelijk hoog. Daarom moeten er snel veel kamers worden bijgebouwd. We willen in Groningen het probleem niet oplossen middels een studentencampus; want studenten kunnen zelf heel goed een keuze maken waar zij willen gaan wonen in de stad. Wél willen we maatregelen om het gebrek aan studentenkamers terug te dringen. Een manier is om het gebrek aan kamers via nieuwbouw op te lossen, deels ook omdat er behoefte is aan kwalitatief betere woonruimten.

Een andere manier is enkele weken geleden door de GroenLinks fractie voorgesteld: door met stadjers en andere partijen over de krapte op de kamermarkt in gesprek te gaan aan de hand  van een globaal voorstel. Hierin hebben we opgenomen dat er enerzijds sprake moet zijn van concentratie van kamerverhuurpanden: op plekken waar er toch al veel zijn en waar ze niet teveel overlast opleveren. En anderzijds dat kamerverhuurpanden op bepaalde plekken veel meer gespreid moeten worden, dan nu het geval is.

Het studentenleven kan geweldig zijn. Zeker in Groningen! Laten we er in ieder geval voor zorgen dat er genoeg betaalbare en veilige studentenkamers bij blijven komen. Dan vertel ik je later nog ’s over de doorstroom van een studentenkamer naar een sociale huurwoning. Hierbij alvast één tip: schrijf je nu in bij Woningnet en vergeet niet om jaarlijks de verlengingskosten te betalen! Anders verlies je, zoals ondergetekende, al je punten.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s