Dooie Mus 2

De PvdA in Groningen kwam eerder deze week met een dooie mus, over het creëren van nieuwe banen in de stad. Gisteren kwam zij met een notitie waarin zij aankondigt dat in Groningen de schooluitval de komende vier jaar naar nul procent moet worden teruggebracht. Volgens de PvdA wordt er in Groningen weliswaar een prima prestatie geleverd in de samenwerking tussen gemeente en onderwijsinstellingen, maar is het niet genoeg.

Landelijk daalde het aantal jaarlijkse vroegtijdig school verlaters tussen 2002 en 2009 van 71.000 naar 42.600 jongeren. Dit aantal wil men in 2012 terug hebben gebracht naar maximaal 35.000. De PvdA wil in Groningen wil het aantal vroegtijdig schoolverlaters in Groningen in 2014 terug hebben gebracht naar nul. Een streven naar volmaaktheid, maar in hoeverre zijn de plannen van de PvdA nieuw? Ik vraag me daarom af: is hier sprake van een tweede dooie mus?

De PvdA presenteert voorts in haar notitie twee pilotprojecten: één pilot om ‘de aansluiting op het MBO-bedrijfsleven te verbeteren’ en één pilot met ‘specifieke MBO-trajecten voor risicoleerlingen, waar de al bestaande speciale intakeprocedures worden gekoppeld aan de indicatiestelling van Jeugdzorg’. Daarnaast wil de PvdA experimenteren met het buitenspel zetten van bestaande regels, die op dit moment vroegtijdig ingrijpen belemmeren. Tot slot wil ze ook hier een deel van het participatiebudget inzetten voor het MBO. Maar, aldus Mattias Gijsbertsen in zijn reactie daarop; feit is nu dat het Rijk kort op dat participatiebudget. ‘En niet een klein beetje ook. Het totaalbudget loopt met zo’n 20% terug, waardoor wij bij ongewijzigd beleid afkoersen op een tekort van 26 miljoen euro in 2014. Dus waar moet deze extra inzet vandaan komen?’

Kennis verrijkt, opent deuren naar nieuwe kansen en kan het begin van emancipatie zijn. Onderwijs is daarvoor essentieel. Het feit dat jongeren vroegtijdig hun school verlaten kan met veel verschillende factoren te maken hebben. Naast de proefprojecten die de PvdA oppert hebben tal van scholen, jongeren zelf, ouders en zorginstellingen vast ook tal van ideëen om schooluitval tegen te gaan. GroenLinks pleit voor veel en goede voorzieningen voor kinderen en jongeren, gericht op preventie en het ontwikkelen van talent. En een schoolmaatschappelijk werker op iedere school, om jongeren te ondersteunen en begeleiden met als doel het voorkomen van schooluitval. Had ook in de notitie van de PvdA kunnen staan…

Wellicht niet geheel ontoevallig heeft het – op dat moment nog niet demissionaire – kabinet vorige week besloten dat zij scholen extra gaat belonen voor het terugdringen van voortijdig schoolverlaten (vsv). Tot nu toe kregen scholen € 2.000,- voor elke dreigende uitvaller die ze wisten binnen te houden, sinds vorige week komt daar per leerling € 500,- bij. Met deze investering, waarvoor de komende drie jaar 26 miljoen euro is uitgetrokken, wil het Ministerie van Onderwijs een aanval doen op de harde kern van schoolverlaters. ‘Het aantal uitvallers daalt sterk, maar we komen bij het lastigste deel’, zegt oud-minister Plasterk in een toelichting. ‘Veel problemen komen hier samen, van tienerzwangerschappen tot enorme schulden. Scholen en gemeenten moeten nu niet achterover leunen’.

Leren doe je gedurende je hele leven en binnen het onderwijs is schooluitval een ontzettend belangrijk thema. Laten we vooral voortbouwen op wat we al hebben bereikt!


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s