Elf Minuten

De kans op verliefdheid heb ik mijzelf ontzegd, vanwege het beroep dat ik doe. Ik háát het. Naast pijn is er geen ruimte meer over voor een ander gevoel.

Er waren eens Elf Minuten. Naar het gelijknamige boek van Paolo Coelho. En ín zijn boek, genoemd naar het te schrijven boek van Maria. Het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft voor de gelijknamige voorstelling gesproken met vrouwen uit onze stad, de Anna’s, Saba’s, Mariska’s en Annie’s, die zondagmiddag ook mijn hart hebben gestolen in een prachtige, ontroerende, ook humorvolle, confronterende en beklemmende voorstelling.

Er was eens...

Elf Minuten van Coelho gaat over de Braziliaanse Maria die koortsachtig verlangt naar het grote avontuur en de grote liefde. Onder valse voorwendselen wordt zij gelokt en belandt in de prostitutie. Ze berust in haar lot. Maria observeert zichzelf, de vele mannen in haar leven en beschrijft de details van het verlangen. Ze beheerst haar geest, bestuurt haar lichaam en staat zichzelf niet toe verliefd te worden. Totdat ze een jonge schilder ontmoet. Dit verhaal wordt doorsneden met echte verhalen van Groningse prostituees, en geeft zo een stem aan alle Maria’s van nu.

Maria houdt ons een spiegel voor: die van haar leven, haar gedachten, haar observaties, haar beheersingen en haar dromen. In een van haar observaties ziet ze zichzelf en ontstaat er een climax, waarbij ze het uiteindelijk uischreeuwt: De kans op verliefdheid heb ik mijzelf ontzegd, vanwege het beroep dat ik doe. DE KANS OP VERLIEFDHEID HEB IK MIJZELF ONTZEGD VANWEGE HET BEROEP DAT IK DOE!

Elf Minuten is poëtisch. Hartverscheurend en vreselijk wáár. Tijdens mijn werk als maatschappelijk werker heb ik vrouwen gesproken die werkten aan de Bornholmstraat in Groningen of vrouwen die waren verkocht in hun land van herkomst en hier in Groningen noodgedwongen moesten werken in de prostitutie. Een wereld waar je je niets bij kan voorstellen en waar we onze ogen gemakshalve voor sluiten. We willen niet weten dat mannen rondjes blijven rijden aan de Bornholmstraat om zo hun prijs te verlagen: van vijfentwintig euro naar vijf euro voor pijpen en neuken. We willen niet weten wat de prostituee voelt. Liever geloven we in sprookjes.

GroenLinks vindt dat prostitutie uitsluitend mogelijk is als dit een vrije keuze is van een individuele vrouw of man, en zo nodig onafhankelijk én zelfstandig én professioneel moet kunnen worden uitgeoefend. Landelijk was minister ter Horst bezig met het introduceren van een wet, waarmee alle vormen van prostitutie geregistreerd worden en aan een uniform vergunningstelsel worden onderworpen. Op die manier kunnen misstanden, zoals uitbuiting, dwang en mensenhandel, worden tegengegaan, aldus ter Horst. GroenLinks heeft het wetsvoorstel in grote lijnen gesteund. Voor ons is het van belang dat er wordt gestreefd naar emancipatie van de prostituee, wat niet los kan worden gezien van de bestrijding van uitbuiting. Want emancipatie betekent dat iemand ruimte en mogelijkheden moet hebben om ook van binnen uit mistanden in de prositutie aan de kaak stellen ten einde te kunnen voorkomen. Het betekent dat de rechten van prostituees voorop staan, dat zij maximale bescherming krijgen tegen misbruik en volledige zeggenschap hebben over hun werkomstandigheden. Het betekent ook dat er voldoende, veilige en adequate hulpverlening voor deze vrouwen is, om aan informatie te komen, advies te krijgen of je hart te luchten.

Wij hebben allemaal vaak dromen die we hebben geprostitueerd, aldus Ola Mafaalani, artistiek directeur van het NNT. Vaak net als Maria om het verlangen naar geld. Maar, elke stap telt. Magische momenten dienen zich ons aan, zoals het moment dat je in de gelegenheid bent om Elf Minuten te gaan zien. Gá erheen. Ga met elkaar in gesprek en laten we gaan zorgen voor de emancipatie van de prostituee, en alles wat daarvoor nodig is en wat daaruit volgt!

Laat de lente komen en laat ’t zo lang mogelijk lente zijn.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s