Vertrouwen

De zon schijnt vandaag, en waar iedereen het op eigen conto schrijft, doe ik dat ook. Het is daarnaast een spannende dag, want vanavond weten we of er zetelwinst is geboekt door GroenLinks. En weet ik of ik deel zal gaan uitmaken van de gemeenteraad. Hebben we mensen een gevoel van vertrouwen gegeven? Met veel zin voor de toekomst? Door de campagne, door de fractieleden, door alle mensen die ik heb gesproken heb ik er zelf in ieder geval veel zin in gekregen om er de komende vier jaar met veel passie voor te gaan.

Volgens Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar actief burgerschap, zal de hamvraag het komende decennium zijn hoe mensen weer vertrouwen zullen krijgen in de politiek en alles wat daarmee samenhangt. Ze formuleert daarvoor de volgende zes pijlers, waar wat haar betreft de focus op zou moeten liggen:

 1. Vertrouwen zorgt ervoor dat mensen hun lot in andermans handen durven leggen, want je kan niet alles volledig doorzien en niet overal de baas over zijn.
 2. Een voorwaarde voor vertrouwen is dat mensen aanvaarden dat er nou eenmaal risico’s zijn en blijven bestaan.
 3. Vertrouwen volgt uit het gevoel van mensen dat het politici niet gaat om eigenbelang, maar om het publieke belang en belang van stadjers.
 4. Vertrouwen is afhankelijk van het gevoel deelgenoot te zijn: ‘Meedoen zaait vertrouwen’.
 5. Vertrouwen wordt sterker door zelf kristische vragen te stellen op gezette tijden. Je vertrouwt je lief en vrienden namelijk niet op basis van schriftelijke rapporten van hun hand, maar door bijvoorbeeld signalen dat je het waard bent, eerlijk tegen elkaar kan zijn en met elkaar kan sparren.
 6. Wanneer er iets speelt of aan de hand is, moet je er zijn en aanspreekbaar zijn.

We moeten volgens Tonkens ommenabij de tien jaar nemen om het tij te keren. Wat fijn en motiverend om onze winst uit te tellen: de afgelopen weken heb ik met veel mensen gesproken, die uitspreken dat er behoefte is aan bevlogen politici, een gevoel waarbij de zin overheerst en waar men met elkaar in gesprek is: de dialoog opzoekend.

Om bij zes pijlers te blijven formuleer ik op basis van die gesprekken de volgende. Om je uit te dagen en om met ons mee te doen:

 1. GroenLinks gaat voor de groene stad! Niet voor niets is de gemeente Groningen vandaag door de Milieufederatie uitgeroepen tot één van de meest klimaatvriendelijke gemeenten in het land! Het bewijs is er. Het ligt ook bij je om de hoek, kijk maar ’s goed. En we willen meer. Krijg je er ook al zin in?
 2. GroenLinks voor kinderen en jongeren met voorscholen, brede scholen, speelplekken, schoolmaatschappelijk werkers op school, verkeersveiligheid en een banenplan.
 3. GroenLinks voor studenten met betaalbare en veilige huisvesting, bijvoorbeeld door het omzetten van leegstaande panden in broodnodige studentenhuisvesting en een eigen tienpunten plan.
 4. GroenLinks voor de (kinderen van) minima en meest kwetsbaren in Groningen, óók voor asielzoekers en vluchtelingen.
 5. GroenLinks voor waardering voor leraren, respect voor homo’s en transgenders en voor een dialoog met de stadjers.
 6. GroenLinks voor investeringen voor de toekomst van de stad.

Het wordt lente en we laten het zo lang mogelijk duren!


2 reacties op ‘Vertrouwen

 1. Het wordt Lente.
  De stinkende politiek kan vandaag 3 maart veranderen.
  Door de deuren van de stembureaus te openen kunnen wij allemaal een frisse geur geven aan de lokale politiek.

  Straks 9 juni in de zomer kunnen wij weer de deuren van de stembureaus wagenwijd openen. Een zomerse bries kan ook door de landelijke politiek.

  Zin in de Toekomst, vertrouwen in de talenten van de jeugd en meer banen in een Groene Wereld. Dit zijn mijn 3 pijlers.

  Vriendelijke groet uit de Bijlmermeer ( het TalentenLabarotorium van Nederland ) van
  Rob Alberts

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s