Doe FF Normaal

‘Zolang mensenrechten aan vrouwen ontzegd worden, kan er geen gerechtigheid en vrede zijn’ aldus de laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede twee jaar geleden: advocate Shirin Ebadi en Amnesty International. Ook vandaag waar, op de 100ste viering van Internationale Vrouwendag. In januari 2007 las ik een betoog van Barbara Oomen, waar zij beschrijft dat hoewel ‘ons land naast tulpen en Tomtoms, wereldwijd enthousiast een gedachtengoed uitdraagt waar het binnenlands nauwelijks aandacht aan schenkt’. Ze heeft het over mensenrechten.Waarom stampt Nederland internationaal-rechtelijk zo lekker met de olifanten mee, maar acht zij al die regels hier zo weinig van toepassing.

De feiten:

  • Nederland heeft in Europa een achterstandspositie als het gaat om het faciliteren van regelingen rondom de emancipatie van het ouderschap. Zo blijven de overheidsuitgaven sterk achter in vergelijking met andere West-Europese landen.

  • In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 18 procent minder dan mannen. Vrouwen verdienen zelfs 7 procent minder dan mannen in een gelijke positie, met dezelfde ervaring en hetzelfde aantal jaren dienstverband. Hiermee scoort Nederland onder het wereldwijde gemiddelde.

  • Slechts 7 procent van de topposities in het bedrijfsleven wordt door vrouwen bekleed. Op het wereldtoneel scoort Nederland extreem slecht in de representatie van vrouwen in bestuurlijke functies in politiek, bedrijfsleven en wetenschap.

  • 1 op de 6 meisjes in Nederland is weleens gedwongen tot seksuele handelingen.

  • Driekwart van de ‘talking heads’ op televisie is man, en vijf van de zes regelmatig verschijnende gasten op televisie zijn man.

  • Wereldwijd: 70% van de 1,5 miljard personen die rond moet komen van 1 dollar per dag is vrouw.

Mahmood Mamdani, cultureel-antropoloog, schreef ooit: ‘Stel je voor, een man slaat zijn vrouw op het Zuid-Afrikaanse platteland. Of in een volkswijk in Khartoum. Of in een klaslokaal in Parijs. In alle drie de gevallen zal zij protesteren: in het eerste dat de man de traditie schond, in het tweede dat hij haar eer schond, en in het derde dat hij inbreuk maakte op haar rechten. In Nederland zou de vrouw waarschijnlijk zeggen: “doe effe normaal”. Want schending van rechten, dat klinkt meteen weer zo zwaar’.

Het is misschien wel daarom dat Internationale Vrouwendag in Groningen ook jaarlijks aan de grote menigte voorbij gaat. Luiheid of desinteresse?

In Nederland heeft de overheid het Internationale Vrouwenverdrag gedecentraliseerd, waardoor centrumgemeenten het verdrag moeten uitvoeren. Het is aan de politiek en aan u en ik om de gemeente scherp te houden, te bekritiseren en bevragen daarop. We moeten voor het grotere geheel om de hoek beginnen. Het gaat om die islamitische collega die in de bezemkast moet bidden, de vrouw die achter de boekenkast mag kolven of minder verdient omdat zij vrouw is, die sollicitant die niet hoeft te komen omdat hij boven de vijftig is of vast geen correct Nederlands spreekt. Zij hebben behoefte aan iets dat verder gaat dan enkel een appèl op normen en waarden. Preciezer geformuleerd: daar hebben zij recht op.

Laat enkele vrienden en vriendinnen weten dat het vandaag Internationale Vrouwendag is, omdat het ertoe doet!


2 reacties op ‘Doe FF Normaal

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s