Sushi Bashi

Over een tijdje kennen we niet langer de blauwvintonijn, omdat het eten van sushi op dit moment belangrijker wordt gevonden. In ieder geval in Japan en Canada, die tégen een voorstel stemden om de zwaar overbeviste roofvis door een internationaal handelsverbod een kleine adempauze te geven. Al een paar dagen zijn de landen van de wereld bij elkaar voor de Cites-conferentie. Op die vergadering bespreken de landen welke dieren en planten dreigen uit te sterven en daarom extra moeten worden beschermd. Voor arme landen ligt de kwestie anders, want vissers uit deze landen moeten zorgen voor eigen brood op de plank. Daarnaast is een handelsverbod noodzakelijk, want waar een blauwvintonijn tienduizenden euro’s oplevert, zullen vissers niet gemotiveerd zijn te stoppen met de jacht op de blauwvintonijn. Want: als zij ermee stoppen, gaan anderen er met de buit vandoor. Mede daarom was een internationaal handelsverbod van het grootste belang.

Naast de blauwvintonijn – een straalvinnige vis uit de familie van de makrelen – is het ook dikke pech voor de toch al bedreigde ijsbeer. Volgens enkele landen worden die al genoeg beschermd… Wat een kolder! Tweederde van de ijsberenpopulatie zal in 2050 zijn uitgestorven en in Alaska zal de soort tegen die tijd niet langer voorkomen, doordat de ijsvloer rond de noordpool als gevolg van het broeikaseffect in omvang en sterkte afneemt, aldus wetenschappers van Geological Survey (USGS), de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken, afgelopen week. Het komt nu op jou en mij aan, zoals dat altijd ook al het geval is geweest, maar nu nog dringender. En wij kunnen zeker wat doen..!

Doe mee aan de Sushi Bashi!
  1. Koop en eet nooit meer blauwvintonijn.
  2. Block als je dan toch naar de Japanner gaat in ieder geval de sushi met tonijn.
  3. Hanteer voortaan de viswijzer van het Wereld Natuur Fonds, om bij te dragen aan duurzame visvangst. Let dan vooral op bij bepaalde soorten kabeljauw, garnalen, paling, forel en zalm.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s