Creeer 3

En als dan het moment komt om jezelf een gevoel te geven dat alles vanzelf weer goed komt, is het nog maar de vraag of dat mogelijk is. Het is ook daarom goed dat Amerika vandaag geschiedenis schreef met de hervorming van de gezondheidszorg. Het is nodig om een stap vooruit te zetten, een weg in te slaan waar je minder polarisatie treft en waar wordt gewerkt aan een gelijk uitgangspunt, voor iedereen.

Op het Journaal hoorde ik Pieter Hoekstra, geëmigreerd naar Amerika, zeggen dat hij tegen de hervorming was, omdat ‘vrijheid belangrijker is’. Echter, is vrijheid niet de mogelijkheid om te doen en laten wat je wilt terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin? Daar waar Pieter voor zichzelf een goede zorgverzekering kan afsluiten, moet een ander dan ook kunnen. Dat is vrijheid.

Afijn, wat levert deze gebeurtenis aan het begin van de lente mij op? Relativering, vooral. En wederom een gevoel dat zich het beste laat omschrijven als ‘Yes we can’. Een gevoel dat de wereld geen grenzen kent. Een wereld waarin heel veel mensen bijdragen aan de verbetering ervan. Misschien dat het daarom ook zo bemoedigend was om in mijn mailbox een mailtje aan te treffen van Barack Obama himself met als onderwerp ‘Thank you, Kris’. ‘Because of you, every American will finally be guaranteed high quality, affordable health care coverage’. Ik besef natuurlijk ook wel dat ik helemaal niet heb bijgedragen aan die verandering en dat het mailtje geautomatiseerd is en dat miljoenen vandaag ditzelfde mailtje hebben ontvangen.. Toch voelde ik me aangesproken. Alsof we een moment met z’n allen hebben gewerkt aan iets wat groter lijkt dan dat waar we onze kranten en journaals mee vullen.

Dus, ja: het is mogelijk.


2 reacties op ‘Creeer 3

 1. Tja, maar ik wil meer!!!

  Bijvoorbeeld het de mond snoeren van zo’n rare legerpief met onzinnige opmerkingen over Nederlandse soldaten en het Nederlandse leger. Ook al ben ik een verstokte pacifist.

  Okay, gezondheidszorg is de eerste stap.

  Maar ik wil meer!!!

 2. :-)

  Uiteraard wil ik ook meer, maar het is goed dit moment te vatten.

  Ik was persoonlijk niet erg onder de indruk van de legerpief. Hoewel het wel goed was te zien dat veel media (niet alleen in Nederland) en ook politici (niet alleen in Nederland) zéér verbolgen waren over zijn woorden, wat me weer belangrijk lijkt voor homo-emancipatie in (andere delen van) de wereld.

  Wat jij?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s