Kopland

Bij het oversteken van de Stationsweg in Groningen horen we binnenkort bijgevoegd gedicht van en door Rutger Kopland: rustmomentje te midden van de verkeerschaos, aldus Gelly Talsma van de Culturele Onderneming. Speciaal hiervoor wordt een verkeerslicht voorzien van een geluidsinstallatie.

Dit doet me denken aan een actie van Amnesty International die voor hun campagne tegen huiselijk geweld de slogan ‘het gebeurt wanneer niemand kijkt’ vertaald heeft naar een abri die reageert op kijkende omstanders. Wanneer niemand zijn ogen gericht heeft op de afbeelding, toont het een man die zijn vrouw slaat. Echter, zodra iemand naar de abri kijkt, verandert het paar in een liefdevol koppel dat zich normaal en gelukkig voordoet. Een camerasensor-installatie registreert de oogbewegingen.

Terug naar poëzie, wat ‘hoort bij het leven van alledag, zelfs bij eten en drinken’ aldus Gelly Talsma van de Culturele Onderneming. Zo lees ik vandaag één van mijn favorieten, wijlen Herman de Coninck:

Wat ga je vandaag eens doen? – Niets
Dat heb je gisteren al gedaan.
Nee, dat was een ander niets.

Ik stel me zo voor dat deze dichtregels worden uitgesproken – met eventueel de hevigheid van ‘Jazeker, de hypotheker’ voor een komisch effect – zodra door ingewikkelde sensoren wordt geconstateerd dat ik meer dan twee dagen ‘niets’ aan het doen ben. En zie daar vervolgens een reflecterend ‘rustmomentje’. Zoals nu, waarop ik zie dat de zon is gaan schijnen en het balkon er aantrekkelijk uitziet.

Zoeken ze nog iemand bij de Culturele Onderneming?


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s