Rosa

Aan peilingen hecht ik veel waarde, zo blijkt. Ik vraag me meer en meer af waarom mensen kiezen voor een partij die niet wil investeren in duurzaamheid en een beter milieu, een partij die op ontwikkelingssamenwerking sterk gaat beknibbelen en het voor hen die het al goed hebben, alleen maar beter maakt. Ik vraag me af waarom mensen hun stem geven aan een partij die aangeeft dat windmolens ‘mal’ zouden zijn en een partij die aangeeft dat er behoefte is aan ‘veel meer wegen’, onder meer omdat het ‘de enige oplossing’ zou zijn voor het fileprobleem. De kans om Nederland groener te maken lijkt ver weg. Een verdergaande segregatie ligt op de loer en what about de emancipatie van een ieder?

Nederland is grondig aan het ‘uitsorteren’, volgens het principe soort zoekt soort, schreef wijlen journalist H.J. Schoo in 2005 in de Volkskrant, ‘We wonen steeds vaker in sociaal-economisch en sociaal-cultureel homogene buurten en wijken, trouwen onder elkaar, zitten bij elkaar op school en op kantoor, delen voorkeuren en levensstijlen’. Mensen met geld, zoals goedopgeleide tweeverdieners, verruilen benauwde corporatiewoningen in de stad voor royale koopwoningen in het buitengebied. Gelijkgestemde buren en een gegarandeerd witte school zitten ook in dit keuzepakket. Het is misschien geen bewuste keuze voor segregatie, maar die is er wel het gevolg van, aldus Jan Latten, demograaf bij het CBS. Wie segregatie wil tegengaan, komt met al die keuzevrijheid dus niet ver. Waar Latten op stuit, is in feite het resultaat van de emancipatie van het brede maatschappelijke midden. Letterlijk en figuurlijk heeft dat afstand genomen van ‘de onderkant’. Wat vroeger voorbehouden was aan de elite, is nu gemeengoed in de middenklasse. Toch dreigt aan de onderkant een – etnische – klasse van kanslozen te ontstaan waaruit ontsnappen nauwelijks mogelijk is.

Het juiste antwoord op de onstane ongelijkheid was volgens Schoo niet nivellering, maar emancipatie. Ook anno 2010 zou dat het antwoord moeten zijn, net zoals dat het was onder andere omstandigheden in een andere tijd.

Op 1 december 1955 jaar stapte de 42-jarige zwarte naaister Rosa Parks aan boord van een bus in Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama, en nam plaats op de eerste rij van de sectie voor ‘gekleurden’. Toen een blanke passagier daar wilde zitten, vroeg de chauffeur Parks op te staan, zoals gebruikelijk was in het gesegregeerde zuiden van de VS. Ze weigerde en zette zo de strijd voor gelijkheid tussen blank en zwart in gang. Ze werd gearresteerd, aangeklaagd en beboet met 10 dollar wegens schending van de segregatiewetten. Haar burgerlijke ongehoorzaamheid inspireerde vele anderen, en ‘terug naar de onze’ inspireert Rosa Parks mij vandaag. Heb het met anderen over emancipatie en volg vooral je hart!


4 reacties op ‘Rosa

  1. binnenkort maar even meeten voor een goede discussie schat?> ik stel een aantal kant tekeningen bij je artikel.. je bent niet volledig in je verhaal, lijkt me leuk eens samen hierover te babbelen..!!

    1. Discussie is altijd goed ;-)
      Het was ook niet de bedoeling volledig te zijn. Het was de bedoeling een zorg te uiten: mijn zorgen voor de komende jaren, met een rechts kabinet. Het moet jou toch ook zorgen baren dat VVD aangeeft eerder met de PVV te willen gaan regeren, dan met de Pvda?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s