Circus

Vandaag lees ik Pieter Hilhorst en citeer ik twee passages uit zijn column in de Volkskrant:

Voorjaar 2006 schreeuwde Al Gore met zijn film ‘An Inconvenient Truth’ de wereld wakker. Hij waarschuwde voor een catastrofale opwarming van de aarde. De klimaatcrisis belandde bovenaan op de politieke agenda. Maar vier jaar later lijkt de partij die volgens het CPB nagenoeg niks doet aan het reduceren van de broeikasgassen de verkiezingen te gaan winnen. Industriëlen worden rijk door te vervuilen en sturen de rekening voor die vervuiling door naar het collectief.
Najaar 2008 leek het ideaal van de vrije markt definitief in diskrediet te zijn gebracht. De ineenstorting van het financiële systeem kon alleen met honderden miljarden overheidssteun worden voorkomen. Het geloof in de onzichtbare hand van Adam Smith werd door de bankiers met liefde ingeruild voor de smekende hand van de bedelaar. Het leek het einde van het neoliberale kapitalisme, maar krap twee jaar later stevent de VVD, de kampioen van het geloof in de markt, af op een grote verkiezingsoverwinning. De bankiers werden rijk door risico’s te nemen, maar lieten de overheid voor die risico’s opdraaien.

Het nastreven van eigenbelang levert dus niet vanzelf een mooie wereld op, concludeert Hilhorst. Voorjaar 2010 gaan de verkiezingen over de laatste crisis en niet over de vorige of de volgende.

Stem morgen met je hart voor een duurzame wereld, waar óók ruimte is voor de ander. Dan hoor je het ook eens van een ander!


Een reactie op “Circus

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s