Utahpie

 “After you live a bit, you see more shades of gray”, aldus Debra Radack in de New York Times vandaag. Hoewel zij in de jaren zeventig voorstander was van de doodstraf, heeft zij een ‘arc of change’ doorgemaakt. Volgens haar is de rassenscheiding geen issue meer is en zijn er veel onschuldigen ter dood veroordeeld. Ze wordt geïnterviewd vanwege Ronnie Lee Gardner, die vanochtend in de Amerikaanse staat Utah door een vuurpeloton ‘ter dood is gebracht’. Hij vermoordde in 1985 op zijn drieëntwintigste een barman en een advocaat. Nadat alle gerechtelijke procedures waren uitgeput, leek hij zich te hebben neergelegd bij zijn einde, getuige “Het zou een wonder zijn geweest als het niet zo voor mij was geëindigd”. Ronnie werd op zijn tweede met slechts een luier aan zwervend op straat gevonden. Op zijn zesde snoof hij lijm en op zijn tiende was hij verslaafd heroïne. Hij verbleef in psychiatrische instellingen en pleeggezinnen, waar hij het slachtoffer was van misbruik en mishandelingen.

De doodstraf is de ultieme, onomkeerbare ontkenning van de mensenrechten. We moeten ons afvragen hoe we 58 landen waar deze straf nog wordt uitgevoerd tot dit inzicht kunnen brengen. Deze landen lijken (ook) sterk afhankelijk van hun geschiedenis. Want stel je voor dat je opnieuw je strafsysteem zou kunnen inrichten, los van alles wat al bij wet is geregeld: welk weldenkend mens zou dan pleiten voor de stoel? De injectie? Of het nekschot? Ik hoor het Obama niet zeggen. Het blijkt veel moeilijker om iets af te schaffen, dan om iets in te voeren. En hoewel peilingen in Nederland uitwijzen dat een latente meerderheid voor de invoering van een afschrikwekkende straf is, om zware misdrijven te voorkomen, blijkt uit onderzoek in Canada dat er na afschaffing van de doodstraf niet meer, maar minder criminaliteit in de samenleving was dan ervoor. Niet eenmalig, maar jaar na jaar.

Ronnie Lee Gardner herinnert mensen in Utah aan de verandering die er in de staat heeft plaatsgevonden, aangezien tegenwoordig het vuurpeloton (door vijf mensen wordt er eenmaal op de veroordeelde geschoten, terwijl deze vastgebonden en geboeid in een stoel zit) niet meer mag worden gebruikt om iemand te doden. Toch blijkt ook dat veel ideeën over de vrije wil en de persoonlijke verantwoordelijkheid, ‘bedrock principles of conservative ideology’ aldus de New York Times, onveranderd zijn: “Everybody has choices, and he chose to do what he did back when he was young and it creates consequences for him now,” aldus een geïnterviewde.

Even verderop, buiten het zicht van de gevangenis waar Ronnie verbleef, staat aan de kant van de snelweg een billboard met een schreeuwende tekst: “Shoot real machine guns!”. Het is de hoogste tijd voor billboards met vurige teksten als “Death to death penalty!”.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s