XXY

Terwijl er ergens op de wereld een moeder van twee kinderen aan een steniging is ontsnapt en de stad Groningen zich druk maakt over een scherm op de Grote Markt, werd ik gewezen op een jeugdbeweging voor transgenders. Transgenders gaan door het leven als iemand van het andere dan het biologische geslacht of is iemand die tussen man- en vrouwzijn balanceert. Zij hebben nog geen geslachtsveranderende operatie ondergaan en velen blijken hier ook niet voor te kiezen, vanwege medische, emotionele, psychologische, maatschappelijke en / of financiële redenen. Een transgender is geen travestiet, die alleen af en toe door het leven gaat als iemand van het andere geslacht. Een transgender doet dit altijd. Er is bij hen dan ook geen sprake van een keuze het niet te doen. Je ziet er dan misschien uit als een jongen, je bent een meisje. Je ziet er dan misschien uit als een meisje, je bent een jongen.

Onlangs bleek uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat een verhoogde kans op een zelfmoordpoging lijkt bevestigd en verklaard te worden doordat men een sterk verband vond tussen de ervaren homonegativiteit en de zelf opgegeven pogingen tot zelfmoord. Homojongens met wekelijks homonegatieve ervaringen doen vier keer zo vaak een zelfmoordpoging als homojongens zonder negatieve ervaringen. Meisjes die wekelijks negatieve reacties ervaren op basis van hun homoseksualiteit doen drie keer zo vaak een zelfmoordpoging als meisjes zonder negatieve ervaringen.

Maar zodra er een messteek kwam, zo’n woord, dan kroop ik in mijn schulp en dan was ik stil voor de rest van de dag, dan zei ik niks meer. Dan deed ik nergens meer aan mee, dan voelde ik me rot. En dan… ja… verder deed ik er niks mee. Ik hield het bij mijzelf, ook gewoon puur qua schaamte tegenover mijn ouders, tegenover iedereen.

Vermoedelijk wordt de vrouwelijke jongen bijvoorbeeld meer gepest, meer buiten gesloten en vertaalt dat zich weer in meer depressieve klachten. In gesprekken met homojongeren werd volgens het SCP duidelijk dat sommige jongens zich stoorden aan de reputatie van homomannen als overdreven vrouwelijk. Waarschijnlijk heeft de ergernis die vrouwelijkheid bij mannen veroorzaakt onder heteroseksuele mannen hier ook mee te maken, ‘Als gevolg van deze reputatie deed een aantal jongens die geïnterviewd zijn moeite om dit beeld van de ‘nicht’ verre van zich te houden. Sommigen gingen hierin zelfs zo ver dat ze andere jongens corrigeerden wanneer ze zich te ‘nichterig’ gedroegen’. Kunnen zijn wie je bent is niet een vanzelfsprekendheid.

Wanneer ik aan transgenders dacht, raakte mij vooral de gedachte dat zij het vast ontzettend moeilijk moeten hebben in een wereld waar wordt gevochten voor de gelijkstelling van homoseksuelen en transgenders. Ik ben blij dat mijn beeld vorige week is bijgesteld: durven zijn wie je bent en daadwerkelijk kunnen zijn wie je bent, verdient het voeren van de boventoon! Luister maar naar Nino en zijn vriendin.

P.S.

De titel van dit blog is ontleend aan een film getiteld ‘XXY’. XXY refereert aan het Klinefelter syndroom. Dit syndroom is een aangeboren aandoening waarbij onvoldoende mannelijk hormoon (testosteron) aanmaakt wordt waardoor de puberteit langzamer op gang komt. Andere kenmerken van het syndroom zijn geringe ofwel volledig afwezige baardgroei, enige borstvorming, een wat grotere lichaamslengte en wat langere armen. Er schijnt een verband te bestaan tussen Klinefelter en transgender- en transseksualiteit, maar dat is niet waarom ik heb gekozen voor deze titel. Ik vond ‘m vooral erg mooi en raad iedereen aan de gelijknamige film te zien.


2 reacties op ‘XXY

 1. Open staan voor een ander zonder vooroordelen heeft ook te maken met je vrij voelen in en met jezelf.
  Discriminatie heeft volgens mij vooral te maken met het niet vrij voelen.
  Onbevangen open staan voor anderen heeft vooral te maken met gelukkig zijn.
  Jammer genoeg zijn te veel mensen ongelukkig met zich zelf en doen zij anderen veel pijn.
  Soms lijkt het dat gender issues alleen van deze tijd zijn.
  Alsof honderd of een 1000 jaar geleden mensen ANDERS in elkaar zaten???
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

  1. Streven naar gelijkheid wordt tegengewerkt door vooroordelen en discriminatie. Mensen die discrimineren en vooroordelen hebben en uiten, voelen zich misschien niet vrij in en met zichzelf. Ik vraag me soms af of ze dat zelf ook zo ervaren en wie vervolgens kan beweren dat ze het bij het verkeerde eind hebben.
   Gelukkig en volkomen terecht stellen de UVRM een duidelijke grens (in deze (soms ethisch wordende) discussie). En iedereen moet daar aanspraak op kunnen maken. IHLIA heeft overigens een mooi overzicht van genderissues, ook uit andere tijden.
   Zonnige groet aan jou Rob!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s