U, open brief aan Farid Azarkan.

Beste Farid,

Ik wil je graag wat laten weten. Ik was ontroerd door je optreden bij Pauw & Witteman, niet in de laatste plaats omdat ik het hartstochtelijk met je eens ben! Ik geloof met jou dat bruggen moeten worden gebouwd, door met elkaar in dialoog te gaan. En dat je dat niet doet door te gaan gedogen/regeren met de PVV. Terecht merkte je dan bijvoorbeeld ook op dat je de leider van de PVV, Geert Wilders, nooit ergens aan tafel ziet zitten. Of in een arena een debat ziet voeren.

Zelf heb ik ook vrienden, kennissen en collega’s die moslim zijn, maar ook christelijk, joods, agnost of atheïst. Ik voel me in die contacten niet alleen zeer op mijn gemak, maar ervaar ook door oprecht (geïnteresseerd te zijn in de ander) en onbevooroordeeld de ander te benaderen, dat je bruggen kan bouwen. Sterker: ik ervaar dat er vaak geen bruggen nodig zijn, omdat je samen al één en dezelfde weg bewandelt. Dat ik, jongen geboren in een Fries dorpje (waar ik heb beleefd dat autochtonen mij vanwege mijn seksuele geaardheid met de nek aankeken), mij niet kán vereenzelvigen en niet gehoord voel dóór Geert Wilders, zegt voor mij dat er tussen hem en mij een weg moet worden geplaveid. Tussen de mensen die op de PVV hebben gestemd en mij zullen we dat vaak niet eens nodig hebben, omdat het in de kern gaat om wederzijds bevraagd, gehoord en beantwoord te worden. Door ruimte voor de ander en respect. Ik ben van mening dat je met deze kiezers niet zozeer in gesprek moet gaan over de afweging die ze hebben gemaakt, maar eerder over het leven dat ze leiden, de koffers die ze dragen en het verhaal dat ze meemaken.

Tweemaal heb ik de PVV een e-mail gestuurd, waar ik vragen heb gesteld over de afwezigheid van een platform of forum op de website van de PVV, om in discussie te kunnen gaan met ‘de burger’. Ik heb daar nooit een reactie op gehad. De PVV geeft bij monde van Martin Bosma (Uitgelicht in de Volkskrant, 25 september) nota bene aan dat zij zonder internet niet zouden hebben bestaan. Al is het ook hier dat het de PVV ontbreekt aan dialoog, discussie en debat (met de kiezer en de geïnteresseerde; de mens met een eigen mening).

Ik ervaar en zie dat ik degene zal moeten zijn die steen, cement en steigers moet inslaan. Maar is het Geert Wilders die met zijn stellingname, wegkijken en onbereikbaarheid zichzelf bijna een cultstatus toedicht. Toch blijft hij even mens als wij allen en begin ik te vermoeden dat de ware polarisatie misschien plaatsvindt tussen Wilders en ieder ander. Want is het niet hij die zich niet laat verwonderen of overdenken door de ander?

Dus kies ik voor de bestaande weg. En stel ik jou een vraag. Mogelijk word ik binnenkort verkozen tot het bestuur van een nieuwe stichting in Groningen, ter bevordering van de homo-emancipatie in de stad Groningen. Wanneer dat het geval is, zou ik graag eens met je van gedachten wisselen hoe we vanuit die gedachte bruggen kunnen bouwen.

Ik wens je alle goeds,
Kris


3 reacties op ‘U, open brief aan Farid Azarkan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s