‘U bent een vreemdeling zeker’

‘Een keer vroeg ik om een strijkijzer. De bewaker lachte me uit. ‘Een strijkijzer! Waarvoor?’ Ik hield voet bij stuk. Het was ook een symbolisch verzoek. Nu kunnen alle gevangenen in Schiphol-Oost een strijkijzer gebruiken om hun kleding te fatsoeneren. Daar ben ik trots op, hoe stom het ook klinkt’, las ik eerder deze week in de Volkskrant. Het ging over vreemdelingendetentie in Nederland en over hoe we als land op een onmenselijke en onmensenrechtelijke manier verantwoordelijkheid nemen voor mensen zonder paspoort of verblijfsvergunning. Iemand zei me dat we juist geen verantwoordelijkheid nemen, omdat we vreemdelingen gevangen zetten en aan hun lot overlaten.

Vreemdelingendetentie is een administratieve maatregel die de vreemdeling niet verder in zijn rechten en vrijheden mag beperken dan voor het doel van de maatregel – uitzetting – gerechtvaardigd is. Jaarlijks worden in Nederland zo’n achtduizend tot tienduizend vreemdelingen voor kortere of langere tijd opgesloten in een cel, terwijl ze geen strafbaar feit hebben gepleegd. Voor vreemdelingen zijn tal van andere maatregelen denkbaar, zoals een meldplicht en een borgsom. ‘Misschien moeten we daarover toch eens serieus gaan nadenken in het Land van Slot en Grendel’ aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Het bericht gaat me aan het hart. Daarnaast voel ik vanuit mijn werkervaring een betrokkenheid (en verantwoordelijkheid) bij vreemdelingen die in ons land te maken hebben (gehad) met geweld, misbruik of mishandeling. Ik denk aan vrouwen en kinderen, die sinds twee jaar gebruik kunnen maken van hun recht opvang te genieten in een dergelijke situatie. De dagelijkse werkelijkheid kenmerkt zich echter nog steeds door opvanghuizen die op slot lijken te zitten: deze vrouwen en kinderen worden anders behandeld dan vrouwen en kinderen met een Nederlandse nationalieit (lees: een paspoort) of een zekere verblijfsvergunning. Ze worden behandeld als vreemdelingen: vreemd, niet van hier en niet mens genoeg om van hun recht op opvang (en zorg) gebruik te kunnen en mogen maken.


Een reactie op “‘U bent een vreemdeling zeker’

 1. Goed om hier weer een bijdrage te lezen.
  Al is het onderwerp pijnlijk.
  Op straat hoor ik soms schrijnende details.
  Maar zo anoniem en onvoorstelbaar.

  Ik laat het even bezinken.

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s