Mensenrechten moeten een pijler vormen

Als ik spreek over onze belangrijkste belangen, bedoel ik stabiliteit en veiligheid; en daaraan verbonden welvaart en werkgelegenheid. Daarna komen de mensenrechten. Maar je kunt niet overal voortdurend mee bezig zijn, je moet tijd, middelen en aandacht selectief inzetten.’ aldus Uri Rosenthal, onze minister van Buitenlandse Zaken, zaterdag 11 december in de Volkskrant. De uitspraken zijn opmerkelijk in een tijd waarin geweld tegen homoseksuelen en transgenders toeneemt, het ‘don’t ask, don’t tell’-beleid in het Amerikaanse leger van kracht blijft, een 18-karaats gouden penning voor de Nobelprijs voor de Vrede in zijn doosje blijft liggen en een dag na de Dag van de Rechten van de Mens.

De minister doet voorkomen alsof stabiliteit en veiligheid losstaan van mensenrechten. Veiligheid en stabiliteit zijn echter onlosmakelijk verbonden aan onze mensenrechten. Amartya Sen, winnaar van de Nobelprijs voor Economie in 1998, zei dat voor economische ontwikkeling de mogelijkheid van mensen om te realiseren wat zij waardevol achten, het belangrijkste is. De menselijke vrijheid, vastgelegd in de rechten van mensen, zijn de oorzaak en het gevolg van economische ontwikkeling, aldus Sen. En waar ieder mens daarin zijn eigen verantwoordelijkheid heeft, dienen overheden die vrijheid te stimuleren.

Het kabinet Rutte heeft als motto gekozen voor ‘vrijheid en verantwoordelijkheid’, maar tegelijkertijd besteedt minister Rosenthal de taak voor de bescherming en bevordering van de menselijke vrijheid uit aan mensenrechtenorganisaties als Amnesty International. Juist de kracht en successen van deze organisaties zouden de minister moeten inspireren tot het bevorderen van het naleven van de mensenrechten via het internationale diplomatieke en economische verkeer.

Het is teleurstellend dat mensenrechten niet een pijler vormen van onze regering of haar buitenlands beleid. Daarmee verzaakt onze regering haar morele plicht om zich in te zetten voor een algemene aanvaarding van universele mensenrechten. De regering zou moeten handelen alsof deze rechten een verschil maken, want dat kunnen ze.

Op zaterdag 18 december 2010 is onderstaande tekst geplaatst in de Volkskrant, onder ‘Opinie & Debat’.


Een reactie op “Mensenrechten moeten een pijler vormen

  1. Of eten, drinken, een dak en een bed voor iedereen van belang is voor deze regering wens ik ook te betwijfelen. Maar de strekking van dit blog spreekt mij zeer aan. Daarom heb ik het maar gelinkt naar mijn facebookprofiel.
    Vriendelijke groet uit WIT Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s