Hier

‘(..) jongeren voelen zich ontheemd in Nederland’ aldus Aydin Daldal, bedrijfsadvideur en één van de Turks-Nederlandse professionals vandaag in een open brief aan de Volkskrant. Steeds meer jongeren hebben het gevoel een tweederangs burger te zijn en worden als buitenstaander aangesproken. De uitkomst is een reeks problemen, van schooluitval tot huiselijk geweld. Ik herken het signaal van de professionals dat onder Turkse jongeren huiselijk geweld steeds vaker voorkomt, meestal als gevolg van spanningen thuis of een gezinsstructuur die ontwricht is. Voor jongeren blijken dit soort problemen vaak moeilijk bespreekbaar. Ondanks de signalering verandert de aanpak niet; men maakt gebruik van algemene voorzieningen, terwijl categorale voorzieningen noodzakelijk zijn. We plakken als het ware blanke pleisters op de wonden. Daarnaast is het resultaat van een voortdurend geprik op hun identiteit en eigenwaarde: ontheemding en vervreemding. Hoe kun je in zo’n omgeving weerbaar worden tegen de buitenwereld of tegen de eigen familie of gemeenschap. En wat betekent die weerbaarheid, is deze positief of negatief?

‘De overheid is geen geluksmachine’, verklaarde onze minister-president eind 2010. Toch zal de overheid, samen met onderwijs, bedrijfsleven en Turkse organisaties, de handen ineen moeten slaan om zich om deze jongeren te bekommeren. Om voorwaarden te scheppen, waardoor iemand zijn eigen geluk kan creëeren. ‘Stimuleer jongeren om te participeren en zich als kritische individuen te ontwikkelen. Laat zien dat ze in Nederland, meestal hun geboorteland, welkom zijn, maak als overheid, media en bedrijfsleven echt werk van diversiteitsbeleid. Integratiebeleid is voorlopig nog geen overbodige luxe.’ Van het aantal jongeren in Nederland is een klein deel Turks-Nederlands, wat hen een minderheid maakt. Er is echter méér nodig dan gedoogsteun alleen, om te voelen wat hier wordt gezongen:

Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk.
Hier ben ik heilig, dit is mijn kerk.
Hier kan ik slapen, hier moet ik staan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s