[ver·wes·terd]

Ver-wes-terd. Werkwoordsvorm, zie onder verwesteren. Een verwesterd iemand is een van oorsprong niet-westers iemand die één koekje bij de koffie serveert, beschuit met muisjes eet bij de geboorte van een kind, Sinterklaas kent en viert, een ontbijt, lunch en diner geniet, zich met Koninginnedag oranje kleurt, een overkill aan talentenshows op televisie als normaal beschouwd evenals het mannelijk geslacht als presentator van talkshows en al deze gewoonten heeft overgenomen. Verwesterde jongeren storten zich liever in westerse muziek en cultuuruitingen en uiten zich ook steeds meer vrijelijk in wat hen bezighoudt. Met name de ‘traditionele’ mens lijkt zich hieraan te storen.

De verwesterde mens kent ook de relatieve betekenis van het recht op vrijheid van meningsuiting, waarbij een relatief kleine groep voor een grote groep bepaalt wat wel en niet gezegd mag worden. Een recent voorbeeld betreft het afgelasten van de Arondéuslezing.

We zien de ‘westerse’ levensstijl voorts terug bij een toenemende verschuiving van geloofs- en cultuurstelsels naar de privésfeer, omdat ze minder belangrijk worden in het dagelijkse leven van deze steeds modernere mensen. Overigens veronderstelt ook hier een relatief kleine groep dat deze moderne mens ons zou ‘besodemieteren’. Vraag hen ‘Hoezo?’ en zij zullen u het antwoord schuldig moeten blijven.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s