Manifesto

‘Prins Friso is niet homoseksueel, maar heteroseksueel’, aldus de woordvoerder van het koninklijk huis in 2005. Ik dacht er vanochtend aan toen ik de woorden van minister Jan Kees de Jager las: ‘ik kan u zeggen dat ik heel gelukkig met hem ben.’ Ik vroeg me af of het nieuwswaardig is te weten wie met wie een beschuitje eet. De avond ervoor zong een jongen een liedje van Lady Gaga in een talentenshow, zichzelf omringd door twee mannelijke dansers. De juryleden vroegen zich af ‘of de meisjes dit wel leuk zouden vinden’ en vulden in dat hij ‘de meisjes wel zal missen.’

Er zijn altijd mensen die (niet) hun nek uitsteken. Dus wat nieuwswaardig had moeten zijn is de verontwaardiging over het commentaar van juryleden in een dergelijke talentenjacht. Ik had kunnen schrijven dat het geweldloze verzet van de Oegandese Kasha Nabagesera, die vorige week een belangrijke internationale prijs voor de mensenrechten won voor de strijd die zij in haar land levert voor ‘de waardigheid van homoseksuelen’, pas nieuwswaardig zou zijn geweest. En aldus heb ik gedaan. In haar land zou een interview als dat met Jan Kees de Jager onmogelijk zijn geweest, bedacht ik me. Bent u bekend met The Manifesto of Mother Monster? Ze kan ons helpen onze nek uit te steken. Het manifest beschrijft een ruimte van ‘magnificent and magical proportions, where there was a race within the race of humanity. A race which bears no prejudice, no judgement, but boundless freedom.’


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s