Gebrek aan liefde

Dat geweld tussen ouders grote invloed heeft op de wijze waarop zij hun kinderen grootbrengen wisten we al. Dat dit zorgt voor stress en onmacht vinden we aannemelijk. Kinderen van deze ouders praten er bijna niet met anderen over en vinden van zichzelf dat ze geen hulp nodig hebben. Een van de gevolgen van huiselijk geweld is kindermishandeling. Moeders die door hun partner worden geslagen, mishandelen relatief vaak hun kinderen. ‘Een van de moeders sliep drie maanden met haar pasgeboren baby op de bank, zodat haar man niet wakker zou worden van het gehuil.’ Om zo een uitbarsting te voorkomen.

Deze en andere onderzoeksresultaten van het Verwey-Jonker Instituut werden afgelopen week gepresenteerd. Op hetzelfde moment bepleitten wij een actieve en preventieve inzet van huisverboden bij kindermishandeling. Vroege preventie, het doorbreken van isolement en het ontwikkelen van eigen kracht, ook door ontplooiing en participatie, zijn aanbevelingen die ouders en kinderen zelf aangeven nodig te hebben. Mij sprak de ‘bewustwording van het mogelijk gebrek aan liefde of juist de compensatie in toegeeflijkheid’ aan, herkenbare taferelen uit de praktijk. Om dit mogelijk te kunnen maken moet er, zo blijkt uit het onderzoek, oog zijn zijn voor de geweldshistorie en een cultuursensitief besef bij de sociaal werker.

Dat vergt een omkering, volgens het Tijdschrift voor sociale vraagstukken, waar ik lees over het rotte welzijnsbestel en waarbinnen een beweging gaande is om een nieuwe kijk op welzijn te ontwikkelen. Voor de lokale overheid is de belangrijkste taak het regelen van de toegang tot voorzieningen en het creëren van een sluitende aanpak van echt kwetsbare burgers met complexe problematiek. Volgens Pieter Winsemius moet de gemeente erop toezien dat alle arrangementen naar behoren functioneren. Binnen de aanpak kindermishandeling is het huisverbod een belangrijk instrument, waar nog maar weinig tot geen gebruik van wordt gemaakt. Aan de gemeente de taak om daar verandering in te brengen!


Een reactie op “Gebrek aan liefde

  1. -a- Een alleenstaande moeder die uit onmacht voor en na een ouderavond haar dochter voor de school in elkaar slaat.
    -b- Een alleenstaande vader die weigert op school de schoolresultaten van zijn oudste zoon te bespreken.
    De voorbeelden uit de scholen zijn treurig en terugkerend. Veel familiegeschiedenissen bestaan vooral uit herhalingen van incidenten.

    Als vakdocent wordt ik treuriger en pessimistischer …………..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s