Breuklijn

Eerder deze week las ik ergens diep in de krant dat sinds november vorig jaar meer dan dertigduizend kinderen zijn overleden aan de gevolgen van de hongersnood die de Hoorn van Afrika teistert. Der – tig – dui – zend.

Tien jaar geléden markeerde de wereld een breuklijn. Althans, wij markeerden met z’n allen een breuklijn. ‘Niets anders dan onze projectie op een schokkend voorval,’ aldus historicus Herman von der Dunk. ‘Als we maar vaak genoeg herhalen dat we tot 11 september 2001 in een oude wereld leefden en sindsdien in een nieuwe, wordt het langzaam maar zeker waar.’ Volgens Bert Wagendorp zouden we vandaag naast 9/11 ook tien jaar krankzinnigheid moeten herdenken. De krankzinnigheid van de War on Terror met 224 duizend directe slachtoffers, 365 duizend gewonden en 7,8 miljoen vluchtelingen. Totale kosten liggen tussen de 3.700 en 4.400 miljard dollar. ‘Met een intelligentere aanpak en pak ‘m beet 2.000 miljard dollar had er toch meer succes geboekt kunnen worden.’

Je kan 9/11 niet vergelijken met de honger in de Hoorn van Afrika. Het zou een krankzinnige vergelijking kunnen zijn. Maar stel je nou voor wanneer we en masse besluiten dat we de honger in de Hoorn van Afrika beschouwen als breuklijn en we over tien jaar tegen elkaar zeggen: ‘Ja, tot de honger in de Hoorn van Afrika leefden we in de oude wereld en daarna…’ En als we dat maar vaak genoeg zouden herhalen, op alle niveaus… wordt het misschien wel waar. Ik help het Aden Salaad hopen.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s