Mijn soort van ex-schoonmoeder – maar dan net een beetje anders –

U weet wel. Zo’n dag waarvan u denkt: ah gut, is dat nou nog echt nodig? Mijn soort van ex-schoonmoeder – maar dan net een beetje anders – zou zeggen dat niets menselijk haar vreemd is. En dat dit haar drijfveer is. Ze zou zeggen dat er nog genoeg is om voor te strijden, alleen en met elkaar. Ze zou zeggen dat ze mensen bewondert die dat doen. Of dat nu gaat over het opvangen van kwetsbaren, de haren van je buurman knippen, een oude mevrouw na een zwaar en moeilijk leven bijstaan, het uitdelen van brood en rozen of over het schrijven van een brief voor een gewetensgevangene aan de andere kant van de wereld. En laat dat nou net zijn wat ze doet. Ze zou over de schending van iemands rechten nooit zeggen ‘doe ff normaal’ of dat we de zaken niet zo moeten overdrijven. Ze vraagt zich wel af wat zij daar nou zozeer voor doet, maar dat noemen we bescheidenheid. Om acht uur staat ze er dagelijks bij stil. Dan hoort ze van de gevluchte moeder in Syrië hoe haar twaalfjarige zoon de keel door werd gesneden en hoe mannen en jongens worden omgebracht. Ook hoort ze hoe in Congo seksueel geweld als oorlogswapen wordt ingezet. En zij doet daar dan wat mee. Op haar manier. Net zoals u en ik. Zij, mijn soort van ex-schoonmoeder – maar dan net een beetje anders – is mijn held vandaag. En u kent ook vast de uwe. Ik ga haar bellen. En wel nu.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s