Alle Willems

Wat zo tof is aan vandaag, is dat het eigenlijk voor een jongen is die ik één keer heb gezien. Ik was net actief voor Stichting LGBT Groningen en leerde hem via via kennen. Vijftien jaar oud. Ik noem hem in verhalen altijd: Willem. Willem is een mooie jongensnaam, vind ik. Hij is niet geboren als jongen en worstelt daarmee. Nou ja. Hij niet zozeer: voor hem is het klip en klaar. In zijn omgeving, met name op school, wordt hij geconfronteerd met beelden, vooroordelen en hokjes. Anderen die ‘iets’ ‘vinden’. Hem als raar of anders beschouwen.

Willem moest, toen ik hem sprak, nog een jaar (of zelfs langer) wachten voordat hij kon beginnen met gesprekken over operaties, hormonen en dat soort dingen. Zijn zorg? Hoe overleef ik de tussentijd. Hoe zorg ik ervoor dat ik ‘me bij gym gewoon kan omkleden bij de jongens. Nu kan dat nog niet, want ik heb borsten. En bij de meisjes kan en wil ik niet, want ik ben een jongen. Ik kleed me daarom in een apart hokje om, maar daar voel ik me zo: hét’. Hij raakte me. De kracht van deze jongen en zijn worsteling, maar ook: het onbegrip van zijn omgeving. Daar moesten we iets aan doen, vond ik. Vanavond zitten we bij Paul de Leeuw. Daar vertellen Mark en Ruben, twee prachtige mensen, hun verhaal. En dat misschien wel allemaal omdat we iGender hebben gemaakt: een boekje met intieme en aansprekende portretten. Een boekje wat gaat over diversiteit en over transgenders. Met een kaft dat van spiegelpapier is gemaakt, want: wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Een jongen, een meisje. Iets van beiden? En ook Lady Gaga. Omdat Born This Way de kern raakt. Willem staat er ook in. Tja, eigenlijk staan alle Willems erin. Ik ben daar ontzettend trots op en ik hoop dat heel veel mensen hun verhalen zullen lezen. En zich vaker zullen afvragen: wie is er nou eigenlijk anders?

Vandaag gooien we een kleine steen in de rivier. In de hoop dat ‘ie ‘m – als is het maar voor een enkeling – anders doet stromen. Hoera!


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s