Marsha P. Johnson

Dit is Marsha P. Johnson. Marsha is transgender. Van de jaren zestig tot beginjaren negentig kwam ze op voor gelijke rechten. Voor de rechten van transgenders en homoseksuelen. Zo was ze een van de leiders van de Stonewall-rellen, in juni 1969. Deze rellen vonden plaats bij de ontruiming van een homobar in de wijk Greenwich Village. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekend publiek van The Stonewall Inn, zoals de bar heette, terug te vechten. Het was genoeg. Deze opstand wordt wel gezien als een scheidslijn in de geschiedenis van de LGBT-beweging. Niet langer wilde men vernederd worden. Men kwam in opstand. En één van de leiders van de opstand was Marsha P. Johnson. Ze vond zichzelf steeds opnieuw uit. Als drag-performer en als transvrouw, onder meer voor de lens van Andy Warhol. Ze veranderde uiteindelijk haar gemeenschap en de wereld.

In juli 1992, kort na een grote Pride March, is haar dode lichaam gevonden. In de Hudson River in New York. De politie noemde het een zelfmoordpoging. Haar vrienden en familie zeiden dat Marsha nimmer suïcidaal was noch die gedachten had of uitte. Getuigen zagen de avond voordat de politie haar lichaam vond dat ze werd lastiggevallen. Lastiggevallen en uitgescholden. Hoewel haar bekenden verder politieonderzoek wilde en eiste, is daar niets van terecht gekomen. De politie heeft het dossier gesloten.

Dat was 1992. In 2012 zijn er wereldwijd 265 transgenders vermoord. 265.

Daarom stonden we zaterdag 24 november in Groningen stil bij mensen zoals Marsha Johnson. Om niet te vergeten. Om actie te blijven voeren. Voor gelijke rechten en voor een samenleving waar ruimte is voor iedereen.

Antony & the Johnsons is een Amerikaanse band uit New York en is samengesteld rond de zanger Antony Hegarty. Het ‘& the Johnsons’ is een eerbetoon aan Marsha P. Johnson. De band heeft een wonderschoon, lief en ontroerend lied geschreven. Speciaal voor haar. Het is getiteld: River of Sorrow. In de der Aa-Kerk klonk het River of Sorrow zaterdag dan ook speciaal voor haar. En al die anderen. River of Sorrow.


Een reactie op “Marsha P. Johnson

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s