Net zo goed een andere dag

Zomaar wat zinnen uit de krant van vandaag. Sinds 2006 kwamen 700 mensen om in fabrieksbranden in Bangladesh – hét naaiatelier van de wereld. De uitstoot van broeikasgassen is sinds 1990 met meer dan 50 procent gestegen. De 90 vluchtelingen die in Osdorp uit hun tentenkamp zijn verdreven, schuilen sinds een week in de voormalige katholieke kerk. Illegale mbo-scholieren mogen stage lopen om hun opleiding af te maken. In Oslo hebben zondag honderden mensen geprotesteerd tegen de uitreiking van de Nobelprijs van de Vrede aan de Europese Unie vandaag. Als op een vroeg kerstrapport kreeg Nederland vrijdag een dikke onvoldoende in een internationale vergelijking van klimaatbeleid. De dreigende strafbaarstelling van illegaliteit, die is vastgelegd in het regeerakkoord, maakt schuw, vinden initiatiefnemers van het ‘Paspoort van Amsterdam, basisrechten voor mensen zonder verblijfsvergunning’. Schrijver Mo Yan, die vandaag in Stockholm de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt uitgereikt, ontweek vragen over zijn landgenoot Liu Xiaobo, die twee jaar geleden de prijs kreeg en een celstraf van elf jaar uitzit. De rechter gaat voortaan beslissen of inlichtingendiensten hun bijzondere bevoegdheden mogen gebruiken om bronnen van journalisten te achterhalen. Aziz kijkt toe hoe zijn vrouw de was doet. Zij gooit water in een plastic teil en buigt zich voorover, billen omhoog, om de kleren in het sop te zetten. ‘Dat mag dus niet meer’, vertelt haar man. ‘In het noorden van Mali zou ze nu door de knieën moeten. Anders gedraagt zij zich onzedig, en kan ze zweepslagen krijgen.’ En, het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich in juni uitspreken over het verbod op het homohuwelijk. Het is vandaag 10 december. En het had net zo goed een andere dag kunnen zijn. Een dag van de Rechten van de Mens.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s