Trutten

Ik lees in de krant de resultaten van enkele onderzoeken: tussen de vijftig en negentig procent van de prostituees in Nederland zijn via mensenhandel achter het raam terechtgekomen. En bijna tachtig procent van alle prostituees wil graag stoppen, maar kan of durft dat niet. Ook lees ik in de column van Bert Wagendorp dat GroenLinks in Amsterdam twee jaar geleden sprak over ‘een vertrutting van de stad’ wanneer ons prostitutiebeleid meer richting het Zweeds model zou opschuiven. Achtergrond van dat model is dat de bestrijding van bijvoorbeeld mensenhandel begint bij het bestrijden van de vraag. Dus: een verbod op bordelen, pooiers en het kopen van seks. Arrestanten wachten een inkomensafhankelijke boete of een celstraf, al heeft in Zweden die nog nooit iemand gekregen. Grootste straf is volgens de Zweedse prostitutiebestrijders de publieke schande.

Ik lees ook de zin: ‘in een land waar iedereen gelijk is, moet het onmogelijk zijn het lichaam van een ander mens te kopen.’ Eens. Ik ben dan ook verward door de vertrutting waar mijn partij over spreekt. Ik heb niets met termen als ‘publieke schande’, maar vind dat ons systeem, ons prostitutiebeleid, gemoderniseerd moet worden. We moeten het aanpassen aan de nu geldende werkelijkheid. Het is 2013! Kijk alleen al naar internet: het heeft onze wereld kleiner gemaakt, maar de wereld van mensenhandel en gedwongen prostitutie meer mogelijk gemaakt. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de grote ellende die mensenhandelaren in het leven van anderen aanrichten. En in het voorkomen van die ellende, en het op een goede manier zorgdragen voor de mensen die het slachtoffer daarvan zijn, hebben wij allemaal een grote verantwoordelijkheid. Hoewel de problematiek complex is en vele facetten en betrokkenen kent, moeten resultaten als van de genoemde onderzoeken worden onderkend. Wanneer je op een zorgvuldige manier daar wat aan probeert te doen, ben je niet aan het vertrutten, maar heb je lef.


Een reactie op “Trutten

  1. Nou ja! Kris is dissident aan het worden binnen zijn partij. Wel heel beschaafd, maar toch!

    Ik heb het andere stuk half doorgenomen. Reageer ik nog op.

    Kussen, George,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s