Egalité Pour Tous

Wat een beeld eerder dit jaar: rechts-extremisten, katholieken, conservatieven, moslimgroeperingen in Parijs… verbroederd in het enkele gegeven dat ze niet wensen dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar trouwen. En een ongelijk dat ze kregen. Ik moet er aan denken, vandaag. Internationale Vrouwendag.

Vorige week bezocht een Rus onze stad. Hij maakte kennis met allerlei organisaties die zich inzetten voor de emancipatie van homoseksuelen, man of vrouw, en transgenders. In Moermansk is hij voorzitter van het House of Equality: een huis waar verschillende organisaties en personen zijn gehuisvest. En allen zetten zich in voor mensenrechten. Dat is het uitgangspunt: daar zit de verbroedering. Ik vind het vergelijkbaar met de Nicaraguanen die ons een jaar eerder bezochten. Daar wordt samengewerkt tussen verschillende minderheden met als basis: de diversiteit. De mensenrechten.

En vandaag, wanneer het (weer) gaat over quota, old boys network, vrouwen aan de top – allemaal waar -, vraag ik me af in hoeverre wij in Nederland, in Groningen, daar nog een slag in moeten maken. Een slag om vrouwendag iets van ons allemaal te maken. Omdat de rechten van vrouwen nou eenmaal gaan over ons allemaal. Niet vrouwenrechten of homorechten, maar: gelijke rechten. Gelijke behandeling en gelijke benadering ongeacht sekse, religie, afkomst, ras, kleur, seksuele geaardheid, enzovoorts. Omdat we ‘allemaal vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren.’

Voor #Vrouwendag ga ik nu naar een stadsgesprek: praten over huiselijk geweld. Situaties waar mannen, vrouwen en kinderen onder lijden. En waar iedereen mee te kan krijgen, ongeacht… U kent ze. En in die zin gaat huiselijk geweld ook over ons allemaal. Laten we daar in Nederland niet alleen tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart of op de International Dag van de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op 25 november een statement voor maken. Maar ook op al die andere dagen.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s