M / V / Whatever

Man. Vrouw. Voor de wet houdt het daarmee op: iets er tussenin of iets anders bestaat niet. En voor de meesten van ons is dat geen probleem; al heeft de overheid natuurlijks niets te maken ons geslacht. Net zo min ze iets te maken heeft met onze seksuele voorkeur, afkomst of waar we in geloven. In een geëmancipeerde tijd en samenleving hoort dit voor de overheid niet terzake te doen. Zou je zeggen.

big-INTen1005De vanzelfsprekende tweedeling in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) tussen vrouwen en mannen beperkt mensen die niet in die tweedeling passen. Iemand die al jaren als vrouw leeft en er voor de buitenwereld ook zo uitziet, maar in het GBA nog steeds een ‘M’ ziet staan, leidt tot talloze problemen. Verwarring bij loketten, in het reizen met het openbaar vervoer en zeer ongepaste en vervelende vragen over je lichamelijke situatie in allerlei openbare gelegenheden. Denk ook aan de dilemma’s waar ouders voor staan als hun pasgeboren kindje lichamelijk niet makkelijk in te delen is als meisje of jongetje en zij over willen gaan tot aangifte van de geboorte. We kennen de verhalen ook in Groningen: verhalen die veel bureaucratisch gedoe en persoonlijk leed tot gevolg hebben.

In Australië wordt dan ook gesproken van discriminerende wetgeving. Samen met belangen- en mensenrechtenorganisaties heeft de Australische overheid een derde categorie toegevoegd: X. Onbepaald, niet gespecificeerd, interseksualiteit. Op die manier zijn alle onnodige belemmeringen verwijderd voor mensen om hun gewenste geslacht op te laten nemen in hun paspoort. En erkennen we dat er meer is dan alleen maar mannen en vrouwen.

Mijn vermoeden is dat dat het volledig verwijderen van het geslacht uit het GBA nog jaren op zich kan laten wachten. Daarom zou het velen een lief ding waard zijn wanneer de Tweede Kamer zich inspant voor het gelijkheidsbeginsel. En zich inspant tegen discriminatie op grond van genderidentiteit. Maak het mogelijk dat een derde categorie wordt toegevoegd, zodat er een eind kan worden gemaakt aan vormen van discriminatie waar mensen in ons land dagelijks mee te maken hebben.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s