Бок о Бок

Mijn opa handelde vroeger in oud ijzer. Zijn achtertuin lag er bezaaid mee: oude voertuigen en heel veel niet te herleiden artikelen vond je er. De geur van die plek trof ik aan bij het binnenrijden van St. Petersburg. Een prachtige stad met een heel eigen cultuur en manier van omgaan met elkaar. En waar de erotica-clubs je schallend tegemoet treden: kom vooral binnen! Ik vraag nog: twee vrouwen die hier seks met elkaar hebben. Hoe zit dat? Oh ja, zolang er maar geen minderjarigen getuige van zijn.

Vandaag bezoek ik Бок о Бок, ofwel: Side by Side LGBT international filmfestival. Het festival bestaat sinds 2009 en streeft een wereld na waarin de Russische samenleving en LGBT-gemeenschap samen een positieve dialoog aangaan rond gelijke rechten. Op die manier wil het festival bijdragen aan de strijd tegen discriminatie op basis van sekse, genderidentiteit en seksuele geaardheid. Different love, equal rights – is dan ook niet voor niet de slogan van het filmfestival. Ik ben benieuwd naar de verhalen die schuil gaan achter de organisatie, achter het festival. Kunnen ze de dialoog nog voeren tegenwoordig? Naar de wereld van transgenders in Rusland – waar ik zo weinig over uit weet te vinden. En wat houdt de antihomowet precies in, betekent zoenen op straat echt een boete van 5000 Roebel?

Ik merk op straat dat ik me aanpas. Me mannelijker probeer voor te doen. Me kortom ontzettend bewust ben van mijn geaardheid. Tegelijkertijd denk ik: wie boeit dat hier. Misschien moet ik gewoon stoppen met glimlachen, zoals een mevrouw me adviseerde bij de douane op het vliegveld. ‘You’d better stop smiling. Because no one in Russia smiles.’ Ja, tenzij je psychisch gestoord bent of verliefd, aldus onze tolk Janneke.

In hoeverre is mijn lach een teken van verliefdheid en in de ogen van anderen mogelijk een vorm van propaganda? In hoeverre boeit dat iemand hier. Of is dat een ongeschreven doel van die wet: terug de kast in.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s