5000 Roebel – dag 1

Twee knuffelende vrouw in de metro? Een onthutste en ‘geschokte’ mede-passagier, publiekelijk gedoe en een niet steunende politie. Onduidelijk of er daadwerkelijk een boete is gegeven. Een boete van ruim twaalfduizend Euro? Het overkwam Бок о Бок, een LGBT-filmfestival waar je I Am A Woman Now zou kunnen aantreffen. Wat ze bereiken? Een moeder die opstaat uit het publiek en zegt: wij moeten onze kinderen niet aandoen wat andere ouders hun kinderen aandoen. Andere ouders zoals in de Kaukasus. Daar wordt je écht vermoord. Om je anders-zijn. Russen worden geïndoctrineerd doordat hen een vijand wordt voorgehouden. Zie het als de islam in Nederland. Al wordt het hier gedaan door de regering met verschillende wetten, via televisie en kranten – wekelijks zie je er een anti-homoprogramma – en in een land waar men veel aansluiting vindt bij de onderbuikgevoelens van de inwoners. Op die manier hoeft er niet gesproken te worden over wat voor economische crisis dan ook of problemen die er werkelijk toedoen

Manny, Tanya & Gulya van Бок о Бок
Manny, Tanya & Gulya van Бок о Бок

Na gisteren Бок о Бок en Russian LGBT Network spreek ik vandaag Coming Out. En, ‘natuurlijk worden we afgeluisterd. Hallo! Wij zijn de vijand. Maar ze vinden niets, want we doen niets illegaals.’ Totdat er een boete wordt geëist.

Ontroerende verhalen over Russen die uit de kast – wensen te – komen. Wat ze meemaken op straat, hoe ze opstaan voor hun rechten en moed tonen anderen een spiegel voor te houden. Ook al wordt ‘ie vervolgens in gruzelementen geschoten. Je ziet het binnenkort in 5000 Roebel.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s