5000 Roebel – dag 2 t/m dag 4

Tijdens een parade deze zomer in St. Petersburg werden homo- en transgenderactivisten geconfronteerd met geweld. Ze voerden een vreedzaam protest en werden niet gesteund door autoriteiten zoals de politie. Het waren degenen die geweld pleegden die met rust gelaten werden. De activisten die werden uitgescholden, deelden in ruil daarvoor bloemen uit. En terwijl sommigen van hen door homofobe types werden geschopt en geslagen, hielden activisten zich stevig aan elkaar vast. Ze gingen knuffelen. De activisten werden uiteindelijk door de politie gearresteerd, al lieten enkele politiebusjes hen  staan. Want, ‘dat zijn homo’s. Die nemen we niet mee.’ Olga uit S. Petersburg was één van hen en ze vertelt me het verhaal op het kantoor van één van Ruslands grootste LGBT-organisaties: Coming Out.

IMG_4335De organisatie verloor onlangs een schijnproces, waardoor ze nu met een fikse boete worden geconfronteerd: € 12.500,-. Dit kan de strop voor de organisatie betekenen, en daarmee ook een stop op belangenbehartiging, het organiseren van evenementen en het verstrekken van psychologische en juridische diensten aan LGBT’s. De principes van Coming Out zijn voelbaar wanneer ik hen bezoek: openheid, zichtbaarheid en geweldloosheid. Iets waar velen in dit land een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

In de dagen daarna spreek ik verschillende jongeren, transgender, homo- en biseksueel (m/v) en ik realiseer me dat er verschillende verhalen te vertellen zijn. Het verhaal van Rusland in de wereld, het verhaal van de antihomowet, de algemene houding tegenover LGBT’s in dit land; en al die persoonlijke verhalen. Die gaan over jou en mij. Over jezelf ontdekken, gevoelens ervaren, uit de kast komen – of juist niet. Het verhaal van automonteur worden en het meisje met die wens die wordt geschopt en geslagen aan een vakantiestrand, waar ze van niemand steun ontvangt. Het verhaal van de dappere ‘I am a transsexual girl’. En wat te denken van de twee vrouwen die in deze stad hun drie kinderen opvoeden en grootbrengen. En dan de twintig jaar jongere Lena die maar al te graag naar het buitenland wil: ‘I want to have the possibility to get married, to have children, to be equal. You know?’

Al die verhalen, wensen en dromen. (…) Stil van.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s