5000 Roebel | UPDATE

Het is officieel. De komende drie jaar mogen we Rusland niet in. Reden? Ik had een ander visum moeten aanvragen voor de activiteiten die ik heb verricht: een lezing en dialoog over de Nederlandse situatie van mensenrechten, meer specifiek de situatie van transgenders, bi- en homoseksuelen (m/v). En het maken van een documentaire over die problematiek. Samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken we de komende weken hoe dit precies zit en of we hier nog iets tegen kunnen doen. Dat wordt vervolgd.

Wat ook wordt vervolgd is het volmaken van 5000 Roebel. Hoewel mijn harde schijf door de politie in Rusland in beslag is genomen, weet ik sinds vandaag dat ik nog ruim voldoende materiaal heb om mijn doel te kunnen verwezenlijken: het vertellen van de verhalen van enkele Russen. Op maandag 19 augustus zal ik op het festival Noorderzon de eerste beelden laten zien. Olaf Koens, Rusland-correspondent voor RTL Nieuws, en Marije Cornelissen, Europarlementariër en LGBT-activist, zullen daarna in debat gaan met elkaar en het publiek. Tegen het eind van deze week weet ik of een Russische activist de avond ook zal bijwonen.

De crowdfunding via voordekunst.nl loopt door tot 8 september. Het geld wat ik hier ophaal zal voornamelijk worden besteed aan de vertaling en ondertiteling, het laten begeleiden van de documentaire met muziek en het maken van pamfletten met portretten. Mijn streven is de officiële premiére van 5000 Roebel medio oktober te kunnen verwezenlijken.

Afgelopen zaterdag had ik de eer om samen met Anastasia Smirnova van Russian LGBT Network op te treden in een item voor de AVRO-uitzending rond de Gay Pride (vanaf 9 minuut 40). De AVRO daarover in een persbericht: ‘Anastasia Smirnova speechte onlangs nog bij de demonstratie van het COC tegen de Russische anti-homowet tijdens het bezoek van Poetin in Nederland. Het is een belangrijk onderwerp en daar weet ook GroenLinks gemeenteraadslid Kris van der Veen alles van. Hij ging naar Rusland om een documentaire op te nemen over de emancipatie van homoseksuelen. Vlak voor zijn vertrek naar Nederland werden hij en zijn filmcrew opgepakt door de politie, omdat dat in Rusland niet mag vanwege de onlangs aangenomen anti-homowet.’

Screen shot 2013-08-05 at 14.20.36

Diezelfde middag stonden Sergej Alexeenko, voorzitter van het House of Equality te Moermansk, en ik samen op de GroenLinks-boot voor de Canal Parade, waar Sergej was het meest creatief was. Hij stond als de Oekraïense travestiet Verka Serduchka op de boot. ‘Let’s do some propaganda!’ aldus Verka. And so we did.

Sergej & Kris tijdens de Canal Parade '13!
Sergej & Kris tijdens de Canal Parade ’13!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s