Een krachtig kopje thee

Paleis Noordeinde
Postbus 30412
2500 GK Den Haag

Beste Koning en Koningin van dit land,

U bent waarschijnlijk al gepakt voor uw reis. Ik bedoel… uw koffers zijn vast al gepakt. Voor uw korte en kleurloze reis naar Rusland: land dat ik drie jaar lang niet mag bezoeken. Ik zou wensen dat er een kopje thee voor u in zou zitten. Een kopje thee met één van de twee Olga’s die ik er heb leren kennen. Ze zouden u kunnen vertellen hoe bepaalde groepen worden gedwongen kleurloos hun bestaan in te richten. Ik denk dat u, Koningin Máxima, terug zou denken aan het diner dat u eerder dit jaar bijwoonde vanwege International Day Against Homophobia. Het statement dat u maakte door daar aanwezig te zijn, zou u door dat kopje thee ook elders in de wereld kunnen maken. En dat zou krachtig zijn.

U heeft, of maakt, hoogstwaarschijnlijk naast diner, kopstukken uit het bedrijfsleven, een tentoonstelling en een optreden van het Koninklijk Concertgebouw geen tijd voor dat kopje thee. Ook daarom zou ik u toch graag aan beide Olga’s willen voorstellen. En aan Alisa, Sergej en Igor en Lena. Russen met universele verhalen. Over coming out, de relatie met je ouders, wat ‘anders zijn’ betekent op school, op straat. Het is veelal leven in een wereld waar tegen een stevige stroom in wordt geprobeerd een plek te vinden. Een plek waar je jezelf kan zijn, waar je mag afwijken van de heersende norm. Dat leven moeten we ondersteunen. Zoals één van de Olga’s u vast Ghandi had doen memoreren: ‘Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je.’ Dan winnen zij.

Zou u bereid zijn begin volgend jaar ‘5000 Roebel’ te zien, waarin deze verhalen zijn opgetekend?

Hoogachtend,

Kris van der Veen


Een reactie op “Een krachtig kopje thee

  1. Mooi stuk Kris,

    De Koningin zal dit zeker lezen en ik schat in dat ze volgend jaar komt.

    Groet, Victor

    Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s