Ingewikkeld

‘Ingewikkeld’ is een woord dat me opvalt in de reacties, na het zien van ‘Huisje, Boompje’. Ingewikkeld, lastig. De voorstelling over huiselijk geweld: gemaakt voor, door en over jongeren. Wat zou ingewikkeld zijn?

De cijfers misschien. Cijfers over het aantal kinderen en jongeren dat dagelijks thuis met spanningen, ruzies tussen ouders, geweld, misbruik, klappen, afwijzing, neerbuigende en vernederende opmerkingen te maken heeft. Tussen de 120.000 en 180.000.

Of de verhalen. Al die verhalen. Een collega vertelde me eens dat een broertje en zusje altijd in een kast kropen, als papa en mama ruzie maakten. Elkaar sloegen. Ze gingen dan chips eten. Dan werd het lawaai en geschreeuw van de ruzie overstemd door het kraken van de chips in je mond.

Nee. Ingewikkeld is het vertonen van deze voorstelling op school, vinden sommige volwassenen. Het onder de aandacht brengen. De kans bieden het bespreekbaar te maken. Ingewikkeld. Lastig.

Ik vind deze volwassenen maar ingewikkeld. Los van het feit dat kinderen en jongeren zelf ook heel goed kunnen aangeven of ze iets wel of niet ingewikkeld vinden; worden ze ook nog ’s opgezadeld met het ongemak, de onzekerheid of angst van ons, volwassenen. Met als gevolg dat, bijvoorbeeld, op de helft van alle scholen er geen aandacht is voor kindermishandeling en huiselijk geweld.

Dat moet anders. Zorg ervoor dat ze bij jou op school weten waar ze terecht kunnen, móchten ze erover willen praten. Dat je het geen geheim hoeft te laten zijn. Pass it on.

Wil je meer weten over ‘Huisje, Boompje’? Mail me dan!

P.S. Weet dat het merendeel van de reacties overweldigend is: ontroerend, een stille zaal en het belang benadrukkend om kinderen en jongeren voor te houden dat je erover kan en mag praten. Met je mentor of schoolmaatschappelijk werker bijvoorbeeld.

'Huisje, Boompje' is ontstaan uit een idee van mij om een voorstelling te willen, te maken over, voor en door jongeren rond het thema huiselijk geweld. Twee jaar laten, 2013, ziet de voorstelling het licht. Apetrots!
‘Huisje, Boompje’ is ontstaan uit een idee van mij om een voorstelling te willen, te maken over, voor en door jongeren rond het thema huiselijk geweld. Twee jaar laten, 2013, ziet de voorstelling het licht. Apetrots!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s