Wachtkamer (2)

In een achteraf gebouwtje in onze stad wordt vandaag gestempeld. Om 13.00 gaan de deuren open. Ik kom aanlopen met een paraplu. Storm. Windkracht 9. Op het moment dat ik me realiseer al voor de ingang en glazen pui te staan, voel ik me onnozel. Met zo’n paraplu.

Kinderwagen. Jong. Oud. We lopen naar binnen. Ik sta met haar in een onooglijk halletje. Koud en klam is het er. Er staan vier stoelen. We wachten.

Terwijl laatste nieuwtjes worden uitgewisseld dienen nieuwe problemen zich aan. Medicijnen zijn op een bepaald adres niet langer gratis verkrijgbaar. Vijf euro gaan ze kosten. Een jongen heeft net gestempeld. ‘Ze wensen me fijne feestdagen,’ grapt hij. Iemand hoorde het niet: ‘Wát zeiden ze?’

Fijne feestdagen. Nog een kinderwagen. Twee vrouwen. Een man. Een oudere dame. Anderen staan op om plaats te maken. We zijn aan de beurt en lopen een kamertje binnen.

Ze overhandigt een groen kaartje dat doet denken aan de stempelkaart van vroeger. Waarmee je te lenen boeken van de Openbare Bibliotheek stempelde. Voor die datum moesten ze terug zijn. Ik was vaak te laat.

‘Hij is een vriend en vandaag met me mee,’ zegt ze. De enige vraag die wordt gesteld is hoe we elkaar kennen. Ik kan niet uitleggen wát het is, maar ik VOELDE die vraag. (..) We geven antwoord en kunnen gaan. Tot over een maand.

Zij zoekt fijne feestdagen. Een huis om in te wonen. In Groningen. Heb jij een tip of ken je iemand die kan helpen: misschien een particulier initiatief of een kerk die wil helpen? Mail me dan.

 

Ik was vanmiddag bij de Vreemdelingenpolitie. Mensen die in Nederland verblijven, maar geen vaste verblijfsvergunning hebben, moeten zich bij hen melden. En krijgen dan een stempel.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s