1+1 = 11

In een koffiezaakje in Groningen gaat de deur open. Twee mensen komen binnen, een jongen en een meisje. De jongen vraagt het meisje wat ze wil drinken: een latte. Hij bestelt die latte en nog ’s vier koffie: een espresso voor hemzelf en drie uitgestelde koffie. Hij rekent af en loopt naar het tafeltje waar het meisje al heeft plaatsgenomen. Ze vraagt hem wat dat betekent: ‘uitgestelde koffie’. ‘Wacht maar af,’ zegt de jongen.

Het is bijna kerst en de zon schijnt goed op de ramen van het zaakje. De deur gaat opnieuw open. Twee meisjes komen binnen en bestellen ieder een cappuccino, betalen en gaan weer weg: de kou in. Dan komen een aantal zakenmannen binnen. Zij bestellen zeven koffie, drie nemen ze mee. De andere vier worden ‘uitgesteld’. Terwijl ze wachten bestelt een jongen nog een muntthee. Hij lijkt, net als het meisje, wat verward door de ‘uitgestelde’ koffie. De zakenmannen vertrekken, in het Groningse koffiezaakje is het gezellig druk aan het worden.

Op een bepaald moment stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de koffiecounter en vraagt ‘Is er nog een uitgestelde koffie?’

Dreams don't workHet systeem is heel eenvoudig. Je koopt voor iemand een kop koffie – of iets anders: warme chocolademelk, ciabatta kaas en ham, een warme maaltijd. Voor iemand die het zelf niet kan betalen. Voor wie in armoede leeft. Wist je dat in Groningen één op de zeven kinderen in armoede leeft? Dat zijn er bijna 5000 die niet zo vaak een koffie of een broodje halen in de stad. Begonnen in Napels, verovert de ‘uitgesteldheid’ nu de wereld.

Die wereld is ook Groningen en Groningen is ook die wereld. Het koffiezaakje wat ik beschrijf bestaat niet. Nog niet.

Wie begint?


2 reacties op ‘1+1 = 11

  1. Wat leuk, die uitgestelde koffie’s. En wat een goed idee. Ga dat meteen informeren bij de Coffee-Company op het Waterlooplein waar ik vaak kom.

    Liefs, Groet, George.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s