Beste premier Rutte

In het land waar mensenrechtenorganisaties en advocaten overuren draaien, bezoekt u begin februari de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. In uw plaats vlieg ik graag mee met de Nederlandse delegatie naar Sotsji. U zou kunnen doen wat François Hollande, Angela Merkel en Barack Obama ook al deden. Obama laat in zijn plaats zelfs oud-tennisster en activiste Billie Jean King gaan. Goed voorbeeld. Doet volgen?

Hoewel geen verklaringen worden gegeven, weten u en ik dat de acties van Hollande, Merkel en Obama gelezen kunnen worden als kritiek op onder meer de anti-homopropagandawet. Deze vage wet maakt het er voor homoseksuelen (m/v) en transgenders in Rusland niet beter op. Het feit dat ik deze zomer ben aangehouden in Moermansk toont daarnaast aan dat de veiligheid van homoseksuele sporters en fans in Sotsji in principe niet gewaarborgd is. Minister van Sport Vitaly Moetko vond al dat sporters en bezoekers de lokale wetten in Sotsji dienen te respecteren. En waar Rusland en het IOC schrijven dat er tijdens de Spelen niet wordt gediscrimineerd, verklaarde Poetin de stad toch ook tot een demonstratievrije zone.

Aangetekende brief aan minister-president RutteKortom, u begrijpt: genoeg reden voor u om niet te gaan, en voor mij om wel te gaan. Ik heb uw hulp daar nog wel bij nodig… want hoe zorgen we ervoor dat het inreisverbod dat mij is opgelegd wordt opgeheven? Het verbod is de boete die ik kreeg na mijn bezoek aan Rusland om drie jaar lang Rusland  niet in te mogen reizen.

Ik hoop van u te horen, met vriendelijke groet,

Kris van der Veen

UPDATE

Op woensdag 5 februari viel deze brief op mijn mat:

DE MINISTER-PRESIDENT


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s