1+1+1 = 111

In het fijne koffiezaakje PUUR! in Groningen, maar het zou net zo goed ’t vertrouwde Feithhuis kunnen zijn, gaat vandaag de deur open. Twee mensen komen binnen, een jongen en een meisje. De jongen vraagt het meisje wat ze wil drinken: een latte. Hij bestelt die latte en nog ‘s vier koffie: een espresso voor hemzelf en drie uitgestelde koffie. Hij rekent af en loopt naar het tafeltje waar het meisje al heeft plaatsgenomen. Ze vraagt hem wat dat betekent: ‘uitgestelde koffie’. ‘Wacht maar af,’ zegt de jongen.

Hoewel het meteorologisch nog geen lente is, schijnt de zon goed op de ramen van het zaakje. De deur gaat opnieuw open. Twee meisjes komen binnen en bestellen ieder een cappuccino, betalen en gaan weer weg: de kou in. Dan komen een aantal zakenmannen binnen. Zij bestellen zeven koffie, drie nemen ze mee. De andere vier worden ‘uitgesteld’. Terwijl ze wachten bestelt een jongen nog een muntthee. Hij lijkt, net als het meisje, wat verward door de ‘uitgestelde’ koffie. De zakenmannen vertrekken, in het Groningse koffiezaakje is het gezellig druk aan het worden.

Op een bepaald moment stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de koffiecounter en vraagt ‘Is er nog een uitgestelde koffie?’

Het systeem is heel eenvoudig. Je koopt voor iemand een kop koffie – of iets anders: warme chocolademelk, een muntthee. Voor iemand die het zelf niet kan betalen. Voor wie in armoede leeft. Wist je dat in Groningen één op de vijf kinderen in armoede leeft? Dat zijn er zo’n 6000 die niet zo vaak een koffie of een latte halen in de stad. Begonnen in Napels, verovert de ‘uitgesteldheid’ nu de wereld.

Die wereld is ook Groningen en Groningen is ook die wereld. Waar ik in december nog schreef dat het koffiezaakje niet bestond, heeft Jan-Willem Vrieling van PUUR! deze week voor de uitgestelde koffie de deuren open gezet. En ook het Feithhuis doet aan uitgestelde koffie!

Toen ik in december over die uitgestelde koffie schreef, heb ik daar met veel mensen over gesproken. Nederland zou niet klaar zijn voor iets als dit en is het niet te makkelijk. Want wil je niet juist het échte contact bewerkstelligen: dat tussen een zwerver en de ander. Zijn we niet teveel geneigd wat geld te geven en verder weinig om te kijken? Goeie vragen met gelukkig mooie oplossingen. Wat dat betreft doet zorgt iemand als Ritzo ten Cate voor prachtige ontmoetingen in Groningen. En dat geldt ook voor Jan-Willem Vrieling. Het Feithhuis.

Jan-Willem en crew: heel veel succes! Ik kom koffie drinken. En uitstellen.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s