Groningen: the time is now!

Leegstaande panden en braakliggende grond zijn een bijproduct van de economisch crisis van de laatste jaren, maar ze bieden ook volop kansen en mogelijkheden. GroenLinks propageert daarom ook al enkele jaren dat je op deze plekken dromen kan realiseren. Neem drie jaar geleden het initiatief EEN PLEK VOOR JONGEREN dat ik samen met een grote groep jongerenorganisaties indiende. Maar denk ook grote hallen waar een vrijhaven kan ontstaan voor festivalgangers, kunstenaars en ontwikkelaars. De tijd is nu!

VAN KUNSTENAARS TOT FESTIVALGANGERS
In andere steden zie je al enkele jaren hoe leegstaande bedrijfsgebouwen zich ontwikkelen tot creatieve plekken met kunst, cultuur en de mogelijkheid tot het organiseren van festivals en dance-events. Neem bijvoorbeeld de NDSM werf: vrijhaven in Amsterdam. Eens de grootste scheepswerf van Europa tot een faillissement de werf in 1984 stillegde. Enkele jaren geleden sloeg een groep Amsterdammers de handen ineen en sindsdien wordt er weer gebouwd. Met resultaat! Inmiddels weten kunstenaars, ontwikkelaars, uitvinders, toeristen, architecten en festivalgangers de weg naar de werf te vinden en er iets waanzinnigs van te maken.
GRONINGEN: NO TIME TO LOOSE
In Groningen mag er wat dat betreft wel een flinke schep bovenop. En de gemeente moet daarin een actieve houding aannemen. Door bijvoorbeeld samen met belangstellende ondernemers en inwoners van de stad op zoek gaat naar de mogelijkheden voor het verwezenlijken van een dergelijke plek. Laat fabriekshallen niet leegstaan, maar geef ze vrij. In antwoord op mijn vragen hierover, zeggen burgemeester en wethouders dat ze het helemaal met GroenLinks eens zijn: het creatieve gebruik van leegstaande panden is van toegevoegde waarde. Er worden daarom ook gesprekken gevoerd met veel culturele ondernemers. ‘Maar niet alle leegstaande panden zijn van de gemeente’, aldus B&W. ‘En om zo’n pand geschikt te maken voor grote aantallen bezoekers moet er geïnvesteerd worden in brandveiligheid en geluidsisolatie. En bij tijdelijk gebruik zijn deze kosten een knelpunt.’
Allemaal mitsen en maren die er wat ons betreft vooral toe uitnodigen om bijvoorbeeld de gemeentelijke wet- en regelgeving nog maar eens goed tegen het licht te houden. En te investeren!
VERANDERING VOOR VERNIEUWING
Aanbieden van het initiatiefvoorstel aan burgemeester RehwinkelEn dan gisteren: drie jaar na presenteren van het plan EEN PLEK VOOR JONGEREN (zie foto), werd dan eindelijk de intentie ondertekend dat WE van BackBone050 een succes gaan maken. In een oude school aan de Travertijnstraat in Groningen wordt dan ook al volop gebouwd: de afgelopen maanden vonden tientallen jongerenclubs- en initiatieven al de weg naar de school. Dus… het wérkt! De stad laat zien dat het kan. Dat gemeentelijke dromen er dan toch uiteindelijk nog drie dikke jaren over doen om gerealiseerd te worden is treurig. Dat MOET veranderen.
Maak het makkelijker, geef ruim baan aan deze initiatieven en durf los te laten en daarin te investeren. Ik blijf het op de voet volgen! Hou me op de hoogte van jouw strubbelingen, ervaringen en de kansen die jij voor ogen ziet!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s