About Me

‘Een laatste raadgeving? Als het gaat om keuzes maken probeer dan die mogelijkheden te kiezen die een groot aantal andere mogelijkheden open laten zodat je nooit met je rug tegen de muur komt te staan. Kies datgene wat je de ogen opent voor anderen, voor nieuwe ervaringen, voor uiteenlopende belevingen van vreugde. Vermijd datgene wat je afsluit en wat je begraaft.’ Dat schrijft filosoof Fernando Savater in zijn boek Het Goede Leven. Hij schrijft het aan zijn zoon, aan wie hij besluit: ‘Voor de rest wens ik je veel geluk! En ook herhaal ik wat die stem die op de mijne leek jou in je droom toeriep toen jij bijna meegesleurd werd door een wervelstorm: heb vertrouwen!’

Volg je hart, heb vertrouwen.

Het is niet wie ik ben of wat ik doe. Het is vooral een wijze les die ik me tijdens mijn studie ter harte heb genomen. Ik kom er vaak op terug. In de jaren daarna probeerde ik vooral zingeving te vinden. Te doen. Om wat was gebeurd en om de dagen betekenis te geven. Ik ging aan de slag als vrijwilliger bij Humanitas in een hospice, het Gasthuis. Meer waardevolle gesprekken, ontmoetingen en ervaringen deed ik op bij de Kindertelefoon en Amnesty International. In 2003 begon ik daarnaast als maatschappelijk werker mijn brood te verdienen, voor het Blijf van mijn Lijf huis in Groningen. Stichting Toevluchtsoord, waaronder het huis viel, breidde naarmate de jaren vorderden uit. Zo ben ik gaan werken in een pilotproject rond het huisverbod en bij het Steunpunt Huiselijk Geweld aan de telefoon voor hulp en advies; en als coördinator bij ambulante zaken. Op dit moment werk ik er nog steeds, na een uitstapje in 2009 bij Fier Fryslan. Ik initieer, leid en voer verschillende projecten uit. Veelal op het gebied van voorlichting en preventie van allerlei vormen van geweld. Een mooi project is de Geweld Verhalen Karavaan – samen met Adelheid Roosen en Zinaplatform. In 2013 ben ik daarnaast bij de Hanzehogeschool als docent aan de slag gegaan, voor het keuzevak Huiselijk en Seksueel Geweld.

Tussendoor bezocht ik het beeldschone Nieuw Zeeland en het ruige, diverse Peru. Iran bleek in 2008, toen ik er een reis maakte, niets wat het leek. ‘Het zijn net mensen.’

In 2007 kreeg mijn politieke interesse meer vorm. In het filmtheater Images  presenteerde ik daar mijn boek Tegen Grenzen. Over vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Wat hen bijzonder maakt is het feit dat ze niet over een verblijfsvergunning beschikken. Te kwaad door falend overheidsbeleid en internationale verdragen die aan de laars worden gelapt, zijn ze op zichzelf aangewezen. Het eerste exemplaar van het boek bood ik aan Naïma Azough aan, die enkele weken daarop aan minister Hirsch Ballin vragen stelde over het thema. Daarna werd er een beleidswijziging voor de doelgroep ongedocumenteerde vrouwen en kinderen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld toegezegd. En mocht ik nog op de koffie bij uitvoerend staatssecretaris Nebahat Albayrak.

Januari 2011 werd ik voorzitter van de nieuwe Stichting LGBT Groningen: in feite de beheerder van het geld dat de landelijke overheid beschikbaar stelt voor de emancipatie van transgenders, lesbiennes, biseksuelen en homoseksuelen (LHBT). Na een half jaar hebben we besloten actiever te worden met veel projecten, evenementen en zichtbaarheid tot gevolg. We maakten voorlichtingsprojecten als Echte Liefde en iGender. We ontwikkelen projecten met collega’s in de zusterstad San Carlos, organiseren jaarlijks de Regenboogweek en maakten de Transgender Gedenkdag in 2012 om nooit te vergeten. Ik haal er mijn hart op en heb er veelal prachtige gesprekken. Mijn drijfveer is met name het beter willen maken voor jongeren en kinderen. En voor activisten in andere landen waar gelijke rechten onder druk staan.

In 2014 ben ik tevens voorzitter van het COC in de regio Groningen & Drenthe geworden, waarmee ik mijn idealen op het gebied van LHBT-beleid nog meer kan vormgeven en verwezenlijken. Met een groep nieuwe vrijwilligers, betrokkenen en samenwerkingsorganisaties proberen we de komende jaren op de lokale agenda te blijven en het beter te maken. Op school, op de werkvloer, op straat en bijvoorbeeld in het Asielzoekerscentrum.

In april 2011 ben ik raadslid geworden voor GroenLinks. Het was de week waar veel over illegalen, migranten, een Iraniër op de Dam, Afghaanse schoolmeisjes en migranten op Lampedusa wordt geschreven en gesproken. ‘Te kwaad door falend (..)’ Het raakt me. Voor GroenLinks mag ik een kijkje in de keuken nemen van een breed palet aan organisaties en instellingen; en voer ik soms geweldige gesprekken. Waar mogelijk probeer ik een verschil te maken, hoe klein vaak ook. Want, (ik) heb vertrouwen!

Om aandacht te vragen voor de internationale aanpak tegen mensenhandel deed ik mee aan de actie Slaaf voor een Dag. Opbrengst van de campagne ging naar A21.  

‘De Russische veiligheidsdienst dwong ons in een kamer en heeft ons acht uur verhoord. Het was heel intimiderend’. Ik maakte een documentaire over het leven van homojongeren in Rusland, toen de Russische veiligheidsdienst mij op de laatste dag van mijn verblijf oppakte voor homo-propaganda. Op de avond dat de documentaire in première gaan, vertelde ik in KRO De Wandeling mzijn persoonlijke levensverhaal: ‘Het gaat over mij, ik ben ook anders’.

Voor GroenLinks in Groningen produceerde ik twee filmpjes in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Ik schreef en sprak de tekst in die de prachtige animaties van Menah.nu begeleiden.  

 

Een week voor de start van de Olympische Spelen in Sotsji komt de VARA met het programma LEVE SOTSJI! Ik was te gast en vertelde over mijn ervaring met het maken van 5000 ROEBEL in Rusland.  

Vooruitblik op de film- en debatavond die ik organiseerde voor Noorderzon ’13, en die uitverkocht raakte.  

Over ‘5000 Roebel’ en Rusland lees je op een andere pagina op dit weblog meer, maar hier een snapshot uit de preview met een overzicht van het nieuws rond de aanhouding.

Yasin is één van de vele mensen met wie ik sprak én spreek. Want: geen sluitende asielketen en weinig perspectief op meedoen en participatie in onze samenleving. Ik zeg: actie! In mei ’13 een landelijke petitie, getekend door o.m. Jan Pronk en Adelheid Roosen.

Vijf jaar Fair Trade op 1 juni ’13!

Protesteren op 8 april ’13 tegen de anti-homowet, ik was erbij!

Waarom Backbone050, mijn initiatief voor Groningse jongeren

Op mijn voorstel is er in februari ’12 een onderzoek naar zelfdoding en eenzaamheid gedaan. Met hogere prioritering en meer aandacht voor preventie als gevolg!

Kandidaat voor GroenLinks

Overhandiging ‘Tegen Grenzen’ aan Tweede Kamerlid Naïma Azough